Huawei anklagas för industrispionage

2014-09-09 10:08  

Mobiloperatören T-Mobile anklagar Huawei för att ha stulit programvara och "fingertoppar" från en robot som testar mobiltelefoner.

Den amerikanska operatören T-Mobile stämmer Huawei för att ha stulit programvara, specifikationer och komponenter av den robot- kallad Tappy - som testar deras mobiltelefoner. En Huawei-ingenjör anklagas bland annat för att ha stoppat ner robotens "fingertoppar" i sin datorväska. Det rapporterar The Seattle Times.

Huawei uppges ha fotat testutrustningen som stått på T-Mobiles Bellevue Lab flera gånger utan tillåtelse, samt bytt ut en del komponenter. Enligt T-Mobile ska två Huawei-anställda ha avvisats från anläggningen, men återkommit och försökt bryta sig in.

T-Mobile skriver i sin stämningsansökan att man var först med en egen mobiltestrobot 2007. den användes för att kontrollera om mobilen fungerade på det sätt som vanliga människor använder den på. Tack vare dessa tester har T-Mobile kunnat välja mer tillförlitliga mobiler, menar bolaget. T-Mobile är inte längre återförsäljare av Huaweis mobiltelefoner.

Huaweis talesperson William Plummer säger till The Seattle Times att det ligger en del sanning i anklagelsen att två anställda har agerat klandervärt när de försökte förstå hur testroboten fungerar. Han upplyser också om att de två därför har avskedats.

T-Mobile skriver vidare i sin stämningsansökan att Huaweis industrispionage har inneburit att man själva tvingats spendera tiotals miljoner dollar för att byta till andra mobiler. Samtidigt hävdas att Huawei uppskattningsvis tjänat hundratals miljoner dollar på användningen av testroboten.

Stämningsansökan lämnades in till den federala domstolen i Seattle, Washington i USA den 2 september.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt