HTC:s ”comeback”: Kryptomobilen Exodus 1

2018-12-06 11:40  

Forne Androidjätten HTC har fört en tynande tillvaro de senaste åren. Nya mobilen Exodus 1 – speciellt framtagen för kryptovalutor – ska visa att företaget fortfarande ligger i framkant.

I början av 2010-talet var sydkoreanska HTC ett självklart val för de som letade efter den absolut bästa Androidmobilen. Sedan dess har det gått utför.

Företaget har fortsatt att ge ut mobiltelefoner, den senaste toppmodellen heter HTC U12 Plus, men har tappat sin starka position till Samsung och Huawei.

Läs mer: Här är de bästa android-apparna 2018 – enligt Google

Under de senaste åren har HTC satsat mycket på virtual reality, VR, genom att lansera de huvudmonterade skärmarna Vive och Vive Pro. För drygt ett år sedan gick dessutom Google in och köpte immateriella rättigheter och hälften av mobiltillverkarens forskningspersonal för runt 8,7 miljarder kronor.

Men än har HTC inte gett upp hoppet om att vara ledande i mobilbranschen. I oktober lanserades företaget en ny mobil med en unik approach. Modellen HTC Exodus 1 är en smart telefon som är speciellt framtagen för kryptovalutor som bitcoin eller etherium, kryptonycklar och andra kryptotillgångar. I Exodus 1 finns en krypterad säkerhetsenklav som är separerad från resten av Androidsystemet, och tanken är mobilen ska fungera som en digital hårdvaruplånbok.

Under tech-konferensen Slush var HTC på plats i Helsingfors för att berätta om sin nya satsning. HTC:s Phil Chen, med titeln ”decentralized chief officer”, slog an en allvarlig ton när han klev upp den största scenen på Slush.

HTC först att lansera android-mobil

I september 2008 blev HTC den första mobiltillverkaren att lansera en Androidtelefon. Då, för tio år sedan, trodde företaget stenhårt på idén om ett öppet internet där alla fritt kan dela information med varandra. Men under de senaste åren har utvecklingen gått i motsatt riktning, menar Phil Chen.

– Nu äger en handfull stora teknikföretag all vår data. Det har skapat ett nytt slags feodalt system som består av en handfull, strikt inhägnade trädgårdar, sa han.

Läs mer: Oneplus kan bli först med 5g-mobil

Bara några månader efter att den första Androidtelefonen HTC Dream kom, publicerades den första specifikationen av kryptovalutan bitcoin av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Samma år, 2009, skapades bitcoin-nätverket. Att HTC har byggt in blockchain-teknik, som utgör grunden för bitcoin, i Exodus 1 handlar inte bara om att användarna ska kunna lagra sina kryptovalutor på ett säkert sätt. Ambitionen, enligt Phil Chen, är att mobilen också bli ett slags bankvalv för integritetskänsliga användardata.

– Folk säger ofta att integritet och cybersäkerhet är viktigt för dem, men få lever som de lär. Att själv ha full tillgång till dina kryptonycklar är fundamentet för att hålla din egna data säker, sa han.

Exodus ska vara säker och enkel att använda

Under de senaste åren har det skett flera uppmärksammade rån mot sajter som fungerar som digitala banker för bitcoin och andra kryptovalutor. HTC är knappast först att försöka lösa det problemet genom att bygga hårdvaruplånbok för digitala valutor. Men till skillnad från andra tillverkare av ”cold storage” har HTC ett helt annat fokus, hävdar Phil Chen.

– Det finns alltid en balans mellan säkerhet och användarbarhet. ”Cold storage” är extremt säkert, men också svårt att hantera. Med Exodus har vi skapat ett system som både är säkert och lätta att använda.

Läs mer: Tre blir först ut med e-sim till Iphone i Sverige

Rent hårdvarumässigt står sig HTC Exodus rätt bra mot Androidkonkurrenterna. Pekskärmen är sex tum stor med upplösningen 1440 x 3120 bildpunkter. Mobilen kommer dessutom med en Snapdragon 845-processor, samma som i Pixel 3, 128 gigabyte i lagring, 6 gigabyte i ram, dubbla kameror (12 MP + 16 MP) och Android 8.1 Oreo som operativsystem. Den avskilda säkerhetsenklaven, som ska användas för att lagra kryptovalutor, är byggd med kretstillverkaren Arms Trustzone Cryptoisland-komponenter.

Exodus 1 släpps under december månad, och kommer bara att kunna köpas med digitala valutor som bitcoin, etherium eller litecoin. Priset ligger på 0,15 bitcoin, 4,78 ether eller 19,84 litecoin, vilket motsvarar drygt 5 300 kronor med dagens växelkurs.

Kalle Wiklund

Mer om: HTC Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt