HP väljer det "svenska" miljöbatteriet från Boston

2009-01-14 11:35  

Datorjätten HP får ensamrätten till det nya energieffektiva litium-jon-batteriet Sonata från Boston-Power. Grundare och chef för Boston Power är den svenska kemidoktorn Christina Lampe-Önnerud.

Nyheterna från det ”svensk-amerikanska” batteriföretaget i Boston duggar tätt.

1. HPska erbjuda alla sina laptop-användare Boston-Powers miljövänliga och energieffektiva litium-jon-batteri Sonata under namnet Enviro med tre års garanti från och med i år.

2. Prototyper av batterier för fordonsindustrin finns redan klara och Christina Lampe Önnerud säger till Bostontidningen Xconomy att hon för samtal med flera elbils- och hybridbilstillverkare.

3. En nyemissionpå 55 miljoner dollar, motsvarande 440 miljoner svenska kronor, är i hamn. Ny storägare är Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM, Foundation Asset Management. FAM tecknar sig för närmare hälften av nyemissionen.

- Med det här kapitaltillskottet kan vi gå snabbare in på transportmarknaden, säger Christina Lampe-Önnerud till Xconomy.

Till dags dato har Boston Power tagit in 125 miljoner dollar i riskkapital.

Batteridoktor från Uppsala
Christina Lampe-Önnerud startade Boston Power 2005 – tio år efter att hon doktorerat i Uppsala i oorganisk kemi och utvecklingen av supertunna batterier av vanadinoxid.

Innan hon startade Boston-Power hade hon arbetat som batteriexpert på världens största konsultföretag Arthur D Little i Boston i fem år och lett en stor grupp specialister som arbetat med batteriutveckling.

HP hyllar "miljöbatteriet"
Nu är hennes batteri Sonata klart för lansering och HP ger henne draghjälp.

- Genom partnerskapet med Boston-Power kommer vi att kunna erbjuda våra notebook-kunder batterier med lång livslängd och därmed bidra till att hålla nere berget av teknikskrot, säger HP:s notebookchef Jonathan Kaye i ett pressmeddelande.

Sonatabatteriet i bärbara datorer uppges klara 1 000 laddningar. Det gör att Sonatas livslängd är mer än tre gånger så lång som vanliga litium-jon-batterier.

Sonatabatteriet kan laddas på en halvtimme – upp till 80 procent. Det är snabbare än för motsvarande lithium-jon-batterier.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar HP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt