HP splittras i två bolag

2014-10-06 08:02  

Enligt uppgifter i amerikansk media kommer it-jätten HP snart att offentliggöra att företaget delas upp i två separata bolag.

Det är källor till tidningen Wall Street Journal som säger att HP kommer att lägga pc- och skrivardelen av bolaget i ett separat företag och hårdvara och tjänster för företag i ett annat bolag.

De två nya företagen kommer bägge att vara börsnoterade, vart och ett med över 50 miljarder dollar i omsättning.

Enligt Wall Street Journal hade HP förra året långtgående planer att gå ihop med EMC, som i så fall skulle ha skapat en gigant inom företagsinriktad it-utrustning. Men planerna gick i stöpet. Med ett separat företagsinriktat HP skulle det bli en bättre matchning med EMC, varför planerna på ett samgående trots allt inte bör vara över enligt källor till Wall Street Journal.

2012 organiserade HP:s vd Meg Whitman om företaget i två delar. Den konsumentinriktade pc- och skrivardelen av företaget var under årets första sex månader tre gånger större än den företagsinriktade delen, med en omsättning på 27,8 miljarder dollar.

HP var på väg att sälja av den konsumentinriktade delen av företaget redan 2011, men det gick om intet, mycket på grund av det fiaskoartade uppköpet av brittiska mjukvarubolaget Autonomy. I samma veva avgick den dåvarande vd:n Leo Apotheker under tumultartade former. När Meg Whitman klev på som vd var en av hennes första åtgärder att poängtera att pc-tillverkningen är en viktig del av företaget.

De flesta branschanalytiker är ense om att det är en bättre framtida strategi för HP att fokusera på företagsinriktade system och tjänster än på pc- och skrivartillverkning - en verksamhet som är starkt konkurrensutsatt från särskilt asiatiska företag. Pc-marknaden som helhet har också stora svårigheter för närvarande, i konkurrensen med plattor och smarttelefoner.

Vid en uppdelning av HP skulle Meg Whitman enligt Wall Street Journal bli vd för det företagsinriktade bolaget och styrelseordförande i pc- och skrivardelen av företaget. Dion Weisler skulle bli vd på det senare företaget, han är nu hög chef inom HP.

I tisdags förra veckan gick Ebay ut med att företaget ska lägga Paypal i ett separat bolag. Meg Whitman var tidigare vd på Ebay.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt