HP satsar allt på sin memristor-dator

2015-05-04 09:44  
Detalj i en prototyp av HP:s nya dator "The Machine". Foto: HP

I takt med att efterfrågan minskar på HP:s servrar arbetar utvecklingsavdelningen för fullt med en ny dator som går under namnet ”The Machine” och ska bli hundratals gånger snabbare än dagens.

Sedan 2012 har HP arbetat fokuserat på den nya datorn ”The Machine”. Utvecklingen baserar sig dock på en komponent som HP arbetat med betydligt längre – memristorn.

En memristor är en komponent som liksom vanliga motstånd har en elektrisk resistans, men som kan ändra sin resistans beroende på en styrsignal i form av en elektrisk spänning. Dessutom kommer den ihåg sin nya resistans även när styrspänningen försvinner.

Det här gör memristorn till en lovande komponent för datorminnen som kan behålla minnet utan ström, på samma sätt som flashminnen och hårddiskar, men som dessutom är mycket snabbare och kan mäta sig med datorns strömberoende arbetsminne.

Och det nya med The Machine är att HP tänker avskaffa den klassiska uppdelningen mellan lagring och arbetsminne i datorer. Stora mängder kod och ström går åt för att förflytta data mellan lagringen och arbetsminnet. Och kan man i stället ha all data lagrad i ett snabbt, permanent arbetsminne skulle stora vinster kunna göras.

HP har arbetat med memristorutveckling sedan 1990-talet, och utmaningen är nu att tillverka kretsar i industriell skala. Möjligen kan prototypkretsar finnas klara under nästa år.

Ytterligare en nyhet i Machine är att låta strömsnåla processorer kommunicera med memristorminnet via optiska fibrer i stället för elektriska ledningar.

Läs mer om HP:s utvecklingsarbete i MIT Technology Review, som rapporterar att HP siktar på att kunna lansera de första versionerna av The Machine omkring 2020.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt