HP köper svenska Pipebeach

2003-08-26 23:00  
I HP:s hägn

Det amerikanska dataföretaget HP köper svenska Pipebeach i Stockholm med 17 anställda. Pipebeach har funnits i fem år och har utvecklat en plattform för röststyrda internettjänster.

Christer Granberg
Plattformen och de kringtjänster för till exempel röststyrd e-post som utvecklats av Pipebeach kommer i fortsättningen att utvecklas och säljas av HP. Alla anställda på Pipebeach har samtidigt gått över till den amerikanska datorjätten och bildat en egen utvecklingsenhet inom affärsenheten Open Call.

Köpeskillingen är hemlig men Pipebeachs tidigare vd, numera produktchef på HP, Christer Granberg säger sig vara nöjd med affären.
- HP har en global försäljningsorganisation och de muskler som behövs för att få fart på försäljningen.

Förra året omsatte Pipebeach drygt fem miljoner kronor och gjorde en förlust på nästan 20 miljoner.

Enligt Christer Granberg är det alltför kostsamt för ett litet mjukvaruföretag att bygga upp en egen försäljningsorganisation. Den senaste tiden har därför Pipebeach satsat på försäljning via partners, bland annat med HP.
- Redan före uppköpet gjorde vi en stor affär tillsammans med HP mot en europeisk telekomoperatör, säger Christer Granberg.

Med HP som ägare hoppas han på fler stora affärer. HP skriver i pressmeddelandet att man satsar på att bli en ledande leverantör av interaktiva rösttjänster, en marknad som spås vara värd 20 miljarder dollar år 2005.

En viktig anledning till köpet är att det svenska företaget varit drivande i utvecklingen av ett standardiserat märkordsspåk för rösttjänster, Voice XML. All programvara i Speech Web är också baserad på Voice XML.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt