HP klara för delning

2015-08-24 08:50  

Efter tre dagars stängning är HP nu redo att delas i två. Men det ser ut att bli en tuff nystart för den klassiska IT-jätten.

Sedan den 1 augusti är Hewlett-Packard i praktiken två olika bolag. Det meddelade företagets vd Meg Whitman i slutet av förra veckan i samband med företagets sista kvartalsrapport som gemensamt företag.

Den officiella delningen av företaget är däremot inte klar förrän den 1 november. Det nya HP ska sälja pc och skrivare och HP Enterprise ska sälja bland annat servrar och molntjänster till företag

Men enligt en artikel i tidningen Computerworld vill Meg Whitman ha allt klart i god tid innan den officiella delningen ifall något skulle gå snett. Att dela ett företag av HP:s storlek involverar enligt Computerworld 3 500 av företagets största kunder och 750 interna system som behöver separeras mellan de båda företagen.

HP grundades av David Packard och William Hewlett 1939 och verksamheten drevs till en början i ett garage på 367 Addison Avenue i Palo Alto i Kalifornien som ofta har kallats Silicon Valleys födelseplats. Den första produkten var en oscillator som bland annat användes av Walt Disney för att testa ljudsystem i biografer.

De senaste åren har företaget haft det tufft i skuggan av prispress och en minskande pc försäljning. HP har visat minskade inkomster i varje kvartalsrapport de senaste fyra åren och det finns inte mycket som tyder på en vändning för den del av företaget som ska leverera pc efter delningen heller.

- Vi ser ett svårt affärsklimat för flera kommande kvartal, säger Meg Withman i en kommentar enligt Computerworld.

HP Enterprise kan möjligen få det lite lättare och har ökat sina inkomster lite med ett par procent det senaste kvartalet, men enligt Meg Withman är det fler besparingar att vänta även där.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

Jonas Ryberg

Mer om: HP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt