Hovrätten friar i första Ipred-målet

2009-10-13 13:53  

Svea hovrätt går emot Tingsrätten i det första målet med Ipred-lagen. Hovrättens dom innebär att internetleverantören Ephone inte tvingas lämna ut en kunds personuppgifter.

Enligt Svea hovrättär det inte bevisat att upphovsrättsskyddat material överförts till allmänheten. Anledningen är att materialet legat på en lösenordsskyddad server, och ingen utredning har gjorts om spridning av inloggningsuppgifterna.

Målet är det första där den så kalladeIpred-lagen som trädde i kraft i april i årprövas.

Lagen innebär att upphovsrättsinnehavare kan begära ut personuppgifter för ett visst ip-nummer från en internetoperatör, om en domstol slår fast att det finns bevis för upphovsrättsintrång.

I det här fallet har ett antal ljudboksföretag, bland annat Bonnier Audio, begärt att få ut personuppgifter för ett ip-nummer som hör till internetoperatören Ephone, ägd av företaget Perfect Communication Sweden.

Solna tingsrätt beslutade i juniatt Ephone måste lämna ut uppgifterna, efter flera turer med bland annatviteshot mot Ephoneom personuppgifter raderades.

Hovrätten var inte enig i sin dom. Två av fem ledamöter ville gå på tingsrättens linje.

Svea hovrätt var dock överens med tingsrätten om att Ipred-lagen är förenlig med EG-rätten --en fråga som också prövas i målet.

Hovrättens dom kan överklagas till högsta domstolen.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt