Hotet mot telejättarna

2011-04-19 10:25  

Telekombolagen Teliasonera, Tele2 och Sony Ericsson visade en blandad kompott på morgonen. Affärsvärlden listar både möjligheter och orosmoln för aktierna.

Operatören Teliasonera visade under morgonen som vanligt ett stabilt kvartal men den här gången var det med lite grus i bägaren. Bolaget skruvade ned sin omsättningsprognos under 2011 från 4 procent i lokala valutor exklusive förvärv till omkring 3 procent i lokal valuta.

Anledningen till att nettoomsättningen påverkas handlar bland annat om valutakursförändringar som spelade bolaget ett spratt, nordiska mobilmarknaden visade en lägre tillväxt och regulatoriska förändringar.

Bolaget är i full gång med att investera både i fast bredband och 4G. Det kommer givetvis att kosta bolaget en hel del. Samtidigt är det ett måste för att säkra framtida intäkter. Att bolaget fortfarande är något stort och otympligt jämfört med sina konkurrenter står klart. Förra kvartalet meddelade bolaget att de måste slimma organisationen ytterligare. Framför allt har bolaget haft problem med den verksamheten som levererar fast bredband i Norden.

Eurasien som varit bolagets tillväxtmotor under en länger tid nådde 30 miljoner abonnemang i samband med rapporten, tack vare ett stort kundintag vilket var positiv men de har fortfarande en del problem med bland annat Turkcell.

Sony Ericsson överraskade men en vinst istället för en förlust. Resultatet före skatt blev 15 miljoner euro för det första kvartalet. Analytikerna hade förväntat sig en förlust på 18 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Sony Ericssons tre nya modeller Arc, Play och Neo verkar ha mottagits bra av marknaden vilket är positivt. Det här sker samtidigt som den globala mobilmarknaden väntas växa under året. Även om det är en blygsam tillväxt är det positivt för bolaget.

På den negativa sidan finns en dalande försäljning. De förväntades sälja runt 9,5 miljoner enheter men det blev bra 8,5 miljoner enheter.

Bolaget sägs även vara ett av de mobilbolag som drabbats värst av den japanska naturkatastrofen och förväntas därför få problem att leverera mobiler framöver. Det här kan troligtvis märkas under det andra kvartalet i år. Marknadsandel för Sony Ericsson minskar hela tiden.

Analytikerna tror att bolaget närmar sig en marknadsandel på 2,3 procent, det är sämre än väntat och bolaget är farligt litet i konkurrensen. Marknadsandelen baseras på en global marknad på 356 miljoner sålda mobiler under kvartalet. Konkurrensen på marknaden är stentuff inte minst i det segment som Sony Ericsson finns inom. Bolaget har haft en föråldrad portfölj och hoppet ligger nu till de nya modellerna som lanserats. Med andra ord är framtiden är fortsatt oviss.

Tele2:s rapport var i linje med förväntningarna både när det gällde vinst och antalet nya abonnenter. Prognosen för verksamheterna i Ryssland, Kazakstan och den svenska mobilverksamheten upprepades av Tele2. Vilket också kan verka positivt på aktien framöver.

Sammantaget var det nära förväntningarna när det gäller alla bolagen. Det som är positivt för framtiden för alla tre är att efterfrågan efter smarta mobiler inte dalar utan snarare ökar starkt. Satsningarna på LTE eller 4G är i full gång och exakt hur detta tas emot av kunderna är svårt att säga. Det är bara i sin linda.

Teliasoneras sänkta tillväxtprognos kan dra ned aktien under dagen och Sony Ericssons tuffa framtid kan ha något negativ påverkan på Ericssons aktie.

Några större förändringar i bolagens aktier väntas inte under dagen.

Vid lunch tid i dag väntas även operatören Millicom presentera sina siffror.

Yvonne Edenholm

Mer om: Tele2 Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt