Digitalisering

Hotet: “Kanske sista chansen” för Ericsson i Kina

Foto: TT
Ericssons vd Börje Ekholm är orolig för att relationen mellan Sverige och Kina kan få konsekvenser för näringslivet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En artikel i kinesiska partitrogna Global Times varnar för att det svenska 5g-förbudet mot Huawei äventyrar Ericssons möjligheter att få 5g-kontrakt i Kina. Svenska Kina-experten: "Medvetet provokativ"

Publicerad

Texten är uppdaterad med Ericssons kommentar.

Global Times hänvisar till en ”centralt placerad källa”, som säger:

– Sverige har exkluderat Huawei, medan Ericsson planerar att fortsätta ta ordrar i Kina...de vill att deras egna företag ska få ta tårtbitar på den kinesiska marknaden. Kommer de 1,4 miljarderna kineserna att hålla med?

Enligt Global Times har kinesiska mobiloperatörer, i samband med tester av 5g-utrustning, ”erbjudit Ericsson en 'intervju'” för att Ericsson ska kunna få åtkomst till Kinas 5g-marknad. Global Times skriver vidare att det inte finns några garantier för Ericsson att bli anlitade och att ”Sverige i det här fallet med omsorg måste ompröva sin Kina-policy”.

Global Times källa uppger att ”intervjun” med Ericsson är knutet till vad som tycks vara ett ultimatum, en kanske ”sista chans för Sverige att dra tillbaka sitt felaktiga beslut att utesluta kinesiska företag att delta i konstruktionen av 5g-utrustning”.

I ett mejl till Ny Teknik bekräftar Ericsson att företaget bjudits in till tester av 5g-utrustning. ”Vi fokuserar på vad vi kan påverka, vårt erbjudande till våra kunder. Kina är en strategisk marknad och vi är fullt engagerade i att stöjda våra kunder där”, skriver Ericssons pressavdelning i mejlet.

Hänvisar till Dagens Nyheter

Ericsson har i nuläget omkring 10 procent av den kinesiska telekommarknaden.

På nyårsdagen i år avslöjade Dagens Nyheter att Ericssons vd, Börje Ekholm, i sms till handelsminister Anna Hallberg försökt få regeringen att tänka om kring Huawei. ”Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson”, skrev Ekholm.

Global Times har i sin artikel fritt tolkat formuleringen i sms:et som att Börje Ekholm sagt att Ericsson ska lämna Sverige om förbudet mot Huawei och ZTE kvarstår. I samma DN-artikel som den partivänliga tidningen hänvisar till dementerar Ekholm att något sådant skulle vara aktuellt.

– Vår själ är i Sverige, sa Ekholm till Dagens Nyheter.

Men det är ett citat Global Times inte delger sin läsekrets.

”Sverige är vår hemmabas och det är här vi har vårt största center för forskning och utveckling, vi har inga planer på att flytta vårt huvudkontor”, skriver Ericsson i mejl till Ny Teknik.

”Sanktionerat av kommunistpartiet”

Global Times ägs av People’s Daily-koncernen, vars dagstidning med samma namn är det kommunistiska partiets centralkommittés officiella mediekanal.

– Global Times har en mer tabloidartad redaktionell inriktning, som ofta är medvetet provokativ. Vad Global Times skriver är sanktionerat av kommunistpartiet, men behöver inte nödvändigtvis reflektera partiets talepunkter, säger Jerker Hellström, chef för analys- och rådgivningsföretaget Swedish Center for China Studies.

Hellström utesluter inte att publiceringen, innehållet och dess tidpunkt, följer en noga genomtänkt medielogik. Artikeln kommer samtidigt som Förvaltningsrätten har att avgöra om Post- och telestyrelsen gjorde rätt som stängde ut Huawei. Det är mindre än två veckor sedan förhandlingarna i målet avslutades i Stockholm.

– Det är klart att det kan vara kopplat till både att man förväntar sig ett utslag i Förvaltningsrätten samtidigt som Ericsson har ett intresse av att få ta del av kinesisk 5g-konstruktion. I Kina har staten möjlighet att avgöra vilka som får 5g-licenser eftersom operatörerna är statligt ägda.

Jerker Hellström påminner dock om att till skillnad från Kina så har Sverige ett fristående rättsväsende.

– Det tycks hos Global Times finnas en missuppfattning om att svensk politik dikterar villkoren för vårt rättsväsende. Så det finns nog en förhoppning om att beslutet ska ändras, trots att Förvaltningsrätten är fristående från regeringen.