Hör omgivningen - trots musik i lurarna

2013-08-15 08:54  
Hörlurarna Aftershokz leder ljudet genom benet så att du kan hålla koll på trafiken när du springer eller cyklar. Foto: Anders Thoresson

TEST. Med musik eller en bok i lurarna går joggingrundan lite lättare. Problemet är att man kan bli en fara för sig själv och andra när man inte längre hör vad som händer i omgivningen. Det problemet vill benledningslurarna Aftershokz lösa.

Jag hinner inte långt på första rundan med lurarna innan jag inser att de fungerar. Cykeln som kommer ikapp mig bakifrån på gruset har jag uppfattat i god tid. Jag kan därför hålla undan och slipper bli skrämd av en cyklist som försöker tränga sig förbi på den smala vägen.

Till skillnad från vanliga hörlurar bygger Aftershokz på benledningsteknik. Ljudet skickas inte in genom ytterörat, utan leds via kindbenet vidare till innerörat.

På högre volymer läcker Aftershokz förvisso ljud till omgivningen. Men stoppa in ett finger i varje öra, och ljudvolymen för dem som har lurarna på sig påverkas bara marginellt.

Men det omvända gäller också. Utan fingrar i öronen går det att höra både musik och vad som händer runt omkring samtidigt. Med en jämförbar volym i ett par traditionella in-ear-lurar och Aftershokz är skillnaden av hur mycket man uppfattar av omgivningarna påtaglig.

Skruvas ljudet upp högt går det också med Aftershokz att kliva in i sin egen musikbubbla, men där stannar man inte så länge. En av lurarnas svagheter är nämligen basåtergivningen. I stället för att komma som ljud upp­lever man den som puffar mot kinden, alltmer intensiva och irriterande ju högre man spelar.

På normala nivåer, som behövs under en joggingtur, är det dock inget som stör.

Aftershokz kräver egen  strömförsörjning och blir därför ytterligare en pryl som man ska komma ihåg att ladda. Men dessutom innebär det en klump på sladden, där batteri och fjärrkontroll sitter, som inte är helt lätt att fästa på träningströjan. Sladden är också för lång. Om man har telefonen i ett fodral på överarmen när man springer blir det en ansenlig sladdhärva som ska hanteras.

Till fördelarna med Aftershokz hör inte bara förbättrad säkerhet. Att det inte är några snäckor som ska sitta i öronen innebär också att det inte finns några snäckor som kan trilla ur. Resultatet är ett par riktigt bekväma träningslurar som sitter kvar där de ska, hela rundan

Aftershokz Sportz M2

  • Träningshörlurar med benledningsteknik.
    Pris: 800 kronor.

Bra

  • Gör det möjligt att lyssna på musik vid exempelvis ­löpning eller cykling och höra omgiv­ningen ­samtidigt
  • Överraskande bra ljud­kvalitet.
  • Bekväma sport­lurar.

Dåligt

  • Dålig basåtergivning.
  • Ytterligare en pryl att ladda.
  • Lång sladd och lite klumpig man­överpanel/batteri gör lurarna lite svårplacerade på kläderna.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt