Honda och GE bildar flygmotorbolag

2004-10-13 13:48  

Honda och General Electric undertecknade idag ett avtal om samarbete och bildandet av ett hälftenägt bolag för att utveckla Hondas jetmotor för affärsjetplan, HF118.

Honda HF118
Honda har utvecklat sin motor sedan slutet av 1980-talet, och provflög motorn i ett specialframtaget jetplan lagom till flygets 100-årsdag i december förra året.

Motorn är tänkt att vara bränslesnål och klara många drifttimmar mellan servicepassen. Den har hittills provkörts i 2400 timmar på marken och 450 timmar i luften.

Genom samarbetet med General Electric får Honda tillgång till mångårig erfarenhet inom jetmotorutveckling, liksom stort marknadskunnande på området.

HF118 är främst tänkt för affärsjetplan i storleksordningen fyra till åtta passagerare. Marknaden för sådana plan uppskattas till ett par hundra per år.

Förutom som privatplan i större företag väntas den här typen av plan också kunna dyka upp som taxiflyg för transporter mellan orter där de stora flygbolagen inte bedriver inrikestrafik.

Avtalet undertecknades i samband med en konferens om affärsflyg som hålls i Las Vegas denna vecka. Vid konferensen ska bl a studier av affärsjetplan för överljudsfart presenteras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt