Hon ska lära mobilen att visa känslor

2011-11-08 23:00  
Kristina Höök, forskningsledare på Mobile Life, experimenterar med varma mobilskal. Foto: Joel Höglund

Kristina Höök vill få mobiler att förmedla känslor. Nu får hon 10 miljoner kronor för att få mobilen att hoppa av glädje.

– Yes, yes, yes. Fantastiskt kul.

Datavetaren, Kristina Höök, professor i samspelet mellan människor och maskiner, är jublande glad.

Hon har just blivit utsedd till en av Sveriges åtta mest framgångsrika forskningsledare, och fått tio miljoner kronor av Stiftelsen för Strategisk forskning.

Hon är inte rädd för att visa och tala om känslor. Det är en del av hennes jobb. Kristina Höök är initiativtagare till forskningscentret Mobil Life i Kista, som har 50 forskare knutna till sig. Där jobbar de med hur mobiler och sensorer kan användas för att bli ”roliga, njutbara och vettiga att hålla på med”.

Hennes grupp har nyss fått igång ett system som använder mobilens accelerator och vibrator för nya tjänster. Med ett skal på mobilen kan den också variera temperaturen.

– När bussen är på väg, så känner du att mobilen blir varm, exemplifierar hon en tänkbar tjänst.

Och glädjen hon känner i dag, skulle hennes forskarkolleger kunna förstå genom ett mobilsamtal där mobilen hoppar, spelar glad musik och skärmen lyser av starka färger.

I framtiden vill hon designa system som får oss att bättre förstå våra kroppar.

– För att fördjupa vår kunskap om oss själva. Lite av det som vi lär oss genom yoga och meditation. Fast med teknik.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt