Hon fixade livlinan för seniorsurfarna

2008-10-14 08:09  

I morgon firar Senior Surf tio år och biblioteken runt om i landet reserverar sina datorer för seniorsurfare. Viviann Lundeberg, i dag 77 år, var med och skapade denna "livlina" för ovana seniorsurfare.

- Internet var nytt och äldre människor var ovana vid både datorer och internet. Vi byggde upp Senior Net-klubbar och vi skapade en årlig Senior Surf-dag då alla kunde komma till biblioteken och få hjälp av Senior Net-handledarna, säger Viviann Lundeberg.

Hon ledde den första Seniorsurfen 1998. 400 svenska bibliotek öppnade sina dörrar och reserverade sina datorer för alla som ville lära sig mejla och surfa på internet.

Ett år tidigare hade Viviann Lundeberg varit med och grundat föreningen Senior Net, som var ett initiativ av den dåvarande regeringens it-kommission.

I dag finns det ett 40-tal Senior Net-klubbar över landet med cirka 7.600 medlemmar, som träffas regelbundet på studiecirklar, föredrag och dataträffar.

Och varje år vid den här tiden arrangeras ettöppet hus på bibliotek och it-kaféerunder parollen ”Äldre lär äldre”.

- Senior Surf-dagen är en avdramatiserad inkörsport till internet och datateknik, säger Viviann Lundeberg.

En sak som hon är extra stolt över att ha infört är ”Datorbiten”.

Det är ett forum där medlemmarna kan ställa frågor och få svar av andra medlemmar. Både lätta och svåra frågor.

- Även vana datoranvändare kan känna sig hjälplösa när de pensionerats och inte har tillgång till företagets support. Hjälp, datorn har hängt sig. Vad gör jag!,

Det kan komma uppåt trettio frågor på en dag till Datorbiten – både från nybörjare och mer avancerade.

Det kan handla om själva datorn, om internet, om e-post och om olika program. Photoshop har blivit populärt bland Senior Nets medlemmar, liksom bloggar och hemsidor.

- Det är värt hela årsavgiften till föreningen att ha tillgång till den livlinan, säger Viviann Lundeberg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt