Högtalare med fågelkvitter ska minska brottsligheten i Karlstad

2021-02-05 07:05  
Fågelkvitter kan komma att spelas ur högtalare i Karlstad. På bilden syns en talgoxe. Foto: Bengt Ekman / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Kommunfullmäktige i Karlstad har beslutat att utreda om det är möjligt att sätta upp högtalare som spelar lugnande musik och fågelkvitter i syfte att minska brottsligheten, rapporterar P4 Värmland.

Sverigedemokraten Patrik Johansson, som skrev motionen som antogs, säger till radiokanalen att metoden har visat sig fungera i andra länder.

– De har gjort undersökningar i Nordamerika och Storbritannien där de har kört musik i olika köpcentrum och tunnelbanor, och där har brottsligheten och klottret gått ner betydligt, säger Johansson.

Musiken och fågelkvittret ska spelas i stadsdelarna Våxnäs och Kronoparken.

Restaurangägaren David Eskander i Våxnäs hoppas att det ska ha en dämpande effekt på bråkmakarna.

– När mörkret faller och det finns positivt ljud som musik, så tror jag att det bara är positivt att de känner att de inte är själva, då blir man iakttagen kan jag tänka mig.

Läs mer: Efter skandalerna – kodande föräldrar släpper egen skolapp

Mer om: Karlstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt