Högtalare fixar ljudet i avgasröret

2007-10-02 14:31 Håkan Abrahamson  
Fixar ljudet

Högtalare i ljuddämparen kan antingen minska oljud från motorn, eller lyfta fram ljud som får en liten familjebil att låta som ett muskelåk. Eberspächer tror att tekniken kan finnas på marknaden 2010.

Tekniken att med riktat ljud dämpa oönskat ljud är inte ny, den har använts inom flygindustrin sedan många år. Men att dämpa ljud i ett avgassystem ställt ingenjörerna vid tyska Eberspächer och Bosch inför svåra utmaningar.

Högtalarna måste tåla temperaturer på upp till 600 °C, liksom fukt, tryckförändringar, vibrationer och aggressiva ämnen.
På bilsalongen IAA i Frankfurt nyligen visade Eberspächer en provbil, en Audi med dieselmotor, och antydde att kommersiella aktiva ljuddämpare kan komma ut på marknaden 2010.

Just inom dieselsektorn hoppas Ebverspächer på intresse för tekniken. Dieselmotorer blir allt populärare men alla bilägare uppskattar inte dieselljudet i sina bilar.

Med Active Silence som tekniken kallas kan ljudet ställas in så att bilen låter som antingen en mullrande sportbil eller en tyst limousin, allt efter önskemål.

Andra som kan tänkas vara intresserade är tillverkare av stora motorer där hälften av cylindrarna stängs av vid låg belastning för att spara bränsle. För att en sådan motor fortfarande ska låta imponerande kan ljudsystemet lägga till ljud, tror Eberspächer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS