Högsta mobilbasstationen på Mount Everest

2007-11-15 13:08  
Världens högst belägna mobilbasstation finns på mount Everest.

Världens högst belägna basstation för mobiltelefoni har installerats på Mount Everests nordsluttning, 6.500 meter över havet. Den ska lotsa upp bärarna av den olympiska elden till bergets topp nästa år.

Ett av de mest spektakulära inslagen i nästa års olympiska spel i Kina är att den olympiska elden ska placeras på toppen av Mount Everest, 8848 meter över havet.

För att guida bärarna av eldsfacklan till världens tak ska de förses med mobiltelefoner.

Därför bygger nu Kinas största mobiloperatör China Mobile ett mobilnät som ska vara tillgängligt hela vägen upp till toppen.

Tisdag 13 november testades världens högst placerade basstationen på 6 500 meters höjd, skriver nyhetsbyrån Chinaview.

Transporten av utrustningen gjordes av bärare och jakar som kämpade i 20 dagar innan de var framme.

Efter den framgångsrika testen av basstationen monterades den ner inför den kommande vintern för att återinstalleras i maj nästa år i god tid för den olympiska eldens ankomst.

Två andra basstationer på 5 200 meter och 5 820 meter finns redan på plats.

Tillsammans med den nya basstationen bygger dessa stationer ett mobilnät som täcker hela vägen upp till bergets topp.

Tidigare i år gjorde den brittiska äventyraren Rod Baber världens första mobilsamtal från toppen av Mount Everest.

Den basstationen som då användes hade fri sikt till bergets topp. Men den långa klättringsvägen upp låg då i radioskugga.

Mobilnätet som byggs för att få upp den olympiska elden ska sedan permanentas. Enligt Chinaview ska nätet hållas i drift under de perioder då bergsbestigare och vetenskapsmän har behov av mobilkommunikation.

På den sydliga sidan av Mount Everest, i Nepal, där de flesta bestigningar av berget görs är det sämre ställt med mobilkommunikationen.

- Där kunde bärarna bara ringa varandra upp till byn Dingboche (4 530 meter över havet), säger Dan Engström i ett e-brev till Ny Teknik.

Han har den här veckan återvänt till Nepals huvudstad Kathmandu efter en längre Himalayavandring mot Mount Everests basläger.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt