Högsäsong för Microsoftbedragarna

2014-08-15 10:11  
Bedragarna ringer upp och försöker fjärrstyra datorn. Foto: Colourbox

Databluffarna som ringer i Microsofts namn börjar likna en sommarplåga. Nu är det tredje året i rad som de är i farten.

De engelsktalande databedragarna ringer upp och hävdar att din dator måste rensas från ”datavirus”. Sedan tar de betalt för "tjänsten". Men Microsoft kontaktar aldrig användare på det här sättet.

De första rapporterna om att de så kallade Microsoftbedrägerierna nått Sverige kom för tre år sedan. För två år sedan hade samtalen ökat lavinartat och Ny Tekniks läsare hjälpte polisen att för första gången kartlägga fenomenet.

På två veckor fick vi rapporter från 329 läsare som blivit uppringda och utsatta för bedrägeriförsöket. Tio personer hade då anmält händelsen till polisen. En hade blivit lurad att betala pengar för en ”virusrensning”. Ytterligare sex personer hade lurats på pengar men inte gjort någon anmälan. Summorna låg mellan 743 och 4 000 kronor.

Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter råder högsäsong just nu.

-De senaste dagarna har det kommit in många anmälningar. Bara i Stockholmsområdet rör det sig om 30-35 anmälningar, säger han till TT.

Från polisens sida rekommenderar man att bara lägger på luren.

Ny Tekniks läsare har tidigare delat med sig av de knep de tar till för att avvisa de påstridiga och envisa telefonbedragarna:

- Prata bara svenska

- Säg att du inte har någon dator

- Säg att du har en Mac

- Hota med polisanmälan

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt