Höganäs har smygstartat produktionen

2013-05-22 05:00  
Målet är att kunna massproducera stålprodukter till industrin men än så länge tillverkar 3d-skrivaren främst smycken och konstföremål som inte kräver lika hög precision. Foto: Ola Torkelsson

3d-skrivare har långt kvar till ett genombrott i svensk industri. Men efter att ha utvecklat en egen 3d-skrivare har nu teknikföretaget Höganäs startat en småskalig produktion. – Vi vill gå upp i massproduktion, säger Hans Söderhjelm, direktör för global utveckling på Höganäs.

Han säger att utveckling och produktion av en egen 3d-skrivare är en del av ett mycket långsiktigt projekt.

– Genom att använda den här tekniken vill vi få nya kunder och kunder som tänker annorlunda. Och det har inte varit ett problem att få kunder, säger Hans Söderhjelm.

En fördel med tekniken enligt Hans Söderhjelm är att man kan göra komponenter som inte kan skapas på något annat sätt. De tillverkar metallföremål i alla möjliga former och storlekar. Bland deras produkter finns exempelvis ihåliga lättviktsskruvar och små delkomponenter till medicinska instrument.

– Men än så länge är produktionen mycket låg.

Ny Teknik har också varit i kontakt med ett flertal företag i den svenska industrin. Få av dem känner att 3d-skrivare är ett färdigt produktionsverktyg – oavsett om produkten skrivs ut i plast eller metall.

– Vi använder inga 3d-skrivare i produktionen. Jag kan se en möjlighet i att tillverka vissa formverktyg, prototyper och reservdelar i metall, men ingen massproduktion, säger Sven Hjelm, forskningsansvarig för global industrial development på Scania.

Verkstadsföretaget Seco Tools, som tillverkar skärverktyg för metallbearbetning, har också börjat snegla åt tekniken med 3d-skrivare.

– Med 3d-tekniken kan man skapa strukturer som inte kan skapas på andra sätt men det krävs ändå en finbearbetning som vi på Seco och några fåtal företag till kan leverera verktyg till. På våra produkter har vi krav på toleranser på 5 micrometer vilket inte går att uppnå med 3d-skrivare, säger Lars Bergström, vd på Seco Tools.

På Seco ser man främst en potential för tekniken inom flyg- och implantatindustrin.

– Vi arbetar tillsammans med våra kunder inom dessa industrier för att utveckla verktyg och metoder för finbearbetning av de komponenter som tillverkas av maskiner från exempelvis Arcam.

Försvarskoncernen Saab använder inte heller 3d-skrivare i produktionen.

Ett vanligare användningsområde för tekniken är att göra prototyper i plast.

– I mitten på 1990-talet tog vi in de första maskinerna. De används för att göra skalenliga 3d-modeller för att testa om en produkt har rätt utformning. Än så länge är 3d-skrivare inget som passar vår produktion, men vi följer utvecklingen, säger Sven Hjelm.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt