Hög tid att hylla<br></br>hem-pc-pionjären

2006-09-19 09:36  

Helt otippat hyllades det gamla 90-talsprojektet "LO-datorn" i går kväll på it-branschens årliga prisutdelningsevent Guldmusgalan. LO-datorn var föregångare till det skattesubventionerade systemet med hem-pc - som den nya regeringen nu väntas skrota.

- Alla ni som sitter här har haft tillgång till dator på jobbet. Men våra medlemmar hade inte det och vi ville hjälpa dem att få en dator hem och att de skulle slippa behöva gå till en datorbutik och prata megabyte och annat fikonspråk, sade projektledaren för LO-datorn, Roger Svensson, när han fick ta emot en Guldmusstatyett som "Årets svenska IT-främjare" av organisationen IT-Företagens vd Ylva Hambraeus-Björling.

Roger Svensson berättade att han hade haft projektet på sitt bord i ett års tid innan det blev verklighet hösten 1997.

Redan under första halvåret levererades 45.000 datorpaket med Internetabonnemang.

Ett halvår senare beslutade riksdagen om de ändringar i kommunalskattelagen som gjorde det möjligt för databranschen att sälja skattesubventionerade datorpaket till anställda på de företag som hoppade på tåget.

Hem-pc-reformen blev en formidabel succé som väckte uppmärksamhet över hela världen, framför allt i USA där de stora datortillverkarna fanns. De fick se beställningarna från den svenska marknaden skjuta i höjden i en fart som var fullkomligt häpnadsväckande.

Men nu spekuleras det i att den nya Alliansregeringen kommer att avskaffa systemet med datorpaket som de anställda kan hyra förmånligt av sin arbetsgivare genom bruttolöneavdrag som gör att den verkliga kostnaden bara blir hälften av vad den skulle vara utan skattesubvention.

- Kommuner, landsting och stat har på sju år förlorat intäkter på mellan åtta och tolv miljarder på grund av det här systemet, säger moderaternas it-politiske talesman Tobias Billström till it-branschtidningen Computer Sweden, en av arrangörerna bakom Guldmusgalan.

Det är inte alls säkert att Guldmusjuryn har tänkt i dessa banor men att ge Gulmusen till LO-datorn är en händelse som ser ut som en sådan tanke - "hylla hem-pc-pionjären innan systemet skrotas".

Så här säger juryn i sin motivering:

"LO-datorn är en historisk doldis som givit Sverige internationell konkurrenskraft. LO, med sitt medlemserbjudande om en hem-pc, lade grunden till ett IT-kompetenslyft för Sveriges arbetstagare. Med IT-kunnande i bagaget ökar självförtroendet och anställbarheten hos individen samt företagens konkurrenskraft på den globala marknaden. En viktig bieffekt har blivit hela familjers möjligheter att bli delaktiga medborgare i informationssamhället."

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt