Hitta.se klår Google Earth med Saabs nya 3D-teknik

2008-05-29 14:00  

Sökföretaget Hitta.se har en ny webbtjänst som är bättre än Google Earth på att visa Sverige i en 3D-vy. I Stockholm finns exempelvis varenda byggnad som en realistisk 3D-modell.

Med hjälp av robotteknik från Saab och svensk programvara för datorspel har sökföretaget Hitta.se utvecklat en webbtjänst som visar Sverige i 3D och som är klart bättre än motsvarande tjänst från Google Earth.

Direkt i webbläsaren kan användaren zooma in, vinkla och vrida flygfotograferade vyer över hela landet. Med hjälp av höjdangivelser skapas bilder av marken där berg och dalar visas med äkta djupkänsla.

I den nya tjänsten, som lanseras 29 maj, finns också samtliga byggnader från Stockholms innerstad i form av realistiska 3D-modeller.

Även de kan vridas och vändas och betraktas från valfri höjd och vinkel.

Senare i år dyker även andra av Sveriges största städer upp som kompletta 3D-modeller.

Främsta konkurrent när det gäller att visa Sverige i 3D är Google Earth. Men där finns bara några tiotal 3D-byggnader från Stockholm och några få andra städer.

Googles 3D-vy över Sverige har också mycket lägre kvalitet än den som Hitta.se erbjuder. Både när det gäller bildupplösning och höjddata.

– Vi har skapat 3D-funktionen för att ge våra användare ett roligare och mer realistiskt sätt att använda våra kartor, säger Rui Brites de Sousa som är vd för Hitta.se.

Men den nya tjänsten har ännu inte alla planerade funktioner. Därför "smyglanseras" den och kallas "labbet" på företagets webbplats.

Dessutom behöver exempelvis en del 3D-byggnader finputsas då husens vinklar kan vara lite sneda och vissa fasader har dålig bildskärpa.

Tekniken som använts har utvecklats av de svenska företagen C3 Technologies i Linköping och Agency9 i Luleå.

C3 är ett dotterbolag till Saab och utvecklar teknik som har sitt ursprung i målsökning för robotar.

Tekniken bygger på högupplöst flygfotografering med noggrant kalibrerade kameror. För att bygga 3D-modellen av Stockholm som täcker en yta på 200 kvadratkilometer togs 60 000 bilder från 600 meters höjd vilket tog tre dagar.

Sedan tog det bara ytterligare några dagar att automatiskt skapa 3D-modellen där till och med enskilda träd finns med.

Tommy Johansson som är vd för C3 vet att vissa försvarsindustrier i världen har utvecklat liknade teknik. Men han känner inte till någon annan som introducerat tekniken för civila ändamål.

– Vi siktar på att lansera vår teknik globalt och tror att exempelvis stadsplanerare och företag liknande Hitta.se kan bli våra kunder, säger Tommy Johansson.

Andra företag som bygger 3D-modeller av hela städer använder främst lasermätningar för att samla 3D-data. Exempelvis Google och Microsoft för sin tjänst Virtual Earth.

Det är en teknik som är mycket mer kostsam och tidskrävande än C3:s fototeknik.

Foto- och karttjänsterna från Google och Microsoft kräver att användarna installerar speciell programvara i den egna datorn. I Google Earth i form av ett fristående program och för Virtual Earth som ett insticksprogram som bara finns för Windows.

Men Hitta.se 3D körs direkt i webbläsaren med hjälp av javateknik och fungerar för de flesta operativsystem och webbläsare.

– Jag tror att både Google och Microsoft kan få lite problem med sömnen när de ser den nya tjänsten från hitta.se, säger Tommy Johansson.

För att kunna presentera all 3D-data i den nya karttjänsten i form av realistiska byggnader används teknik som utvecklats för datorspel.

Den kommer från Agency 9 i Luleå.

Företaget började med att bygga en så kallad renderingsmotor för webbspel. Alltså programvara som ritar upp 3D-miljöer på datorskärmen.

– Men webbspelen har inte riktigt tagit fart så nu satsar vi på det här istället, säger Khashayar Farmanbar som är vd för Agency 9.

Då C3 och Agency9 funnit varandra via samarbetet med Hitta.se planerar de båda företagen att samarbeta för att marknadsföra kompletta 3D-paket för att bygga webbaserade tjänster.

– Vi ska tillsamman med C3 även kunna erbjuda teknik för att bygga 3D-tjänster som kan användas i mobiltelefoner, säger Khashayar Farmanbar.

Både han och Tommy Johansson tror att det är fullt möjligt att utveckla en tjänst som liknar den från Hitta.se som kan köras i en mobil.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt