Hitta i huvudstaden med 2 miljoner bilder

2008-12-10 12:35  
2 miljoner bilder från 160000 platser

I en ny webbtjänst kan du promenera runt i Stockholm och betrakta staden i panoramabilder. Det är söktjänsten Hitta.se som satt samman över två miljoner nytagna fotografier från huvudstaden.

Tidigare i år lanserade Hitta.se en webbtjänst som visade 3D-modeller av alla byggnader i Stockholm.

Den väckte uppmärksamhet även i internationell media med rubriker som ”Bättre än Google Earth”.

Nu har det svenska sökföretaget introducerat en ny tjänst som påminner om Googles ”Gatuvy”. I den finns fotografier från stadskärnor i främst amerikanska städer.

Hitta kallar sin version för ”Gatubilder” som erbjuder mycket högre bildkvalitet än vad som finns i Googles motsvarighet

– Vår 3D-tjänst där man ser städer från ovan har blivit mycket uppskattad, säger Hittas vd Rui de Sousa.

– Men många användare har efterlyst en möjlighet att även komma ner till gatunivån.

I den nya tjänsten kan man göra en virtuell promenad längs Stockholms gator där man kan vrida bilderna i alla riktningar och zooma in detaljer.

Bilderna har producerats av Hong-Kongföretaget Map Jack som i somras promenerade och åkte runt i bilar varifrån de tog över två miljoner fotografier med sju meters mellanrum på vanliga gator och med 20 meters intervall på motorvägarna.

Bilderna har sedan sammanfogats till 160 000 panoramabilder från stora delar av staden.

På en karta under panoramabilderna visar en liten figur var bilden är tagen. Sammanlagt finns 1 200 kilometer av stadens vägar och gator dokumenterade.

Gatubilderna är ännu inte sökbara, men inom några veckor ska man kunna skriva in en adress i en sökruta för att snabbt flyttas dit man vill.

– Om vår nya tjänst blir populär planerar vi att erbjuda den även för andra städer, säger Rui de Sousa.

Jan Melin

Mer om: Hitta Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt