Heta rykten om svenska kartor hos Apple

2012-05-16 08:51  

Apple kan överge Google och i stället lansera en egen karttjänst baserad på svensk teknik. Detta enligt en rad amerikanska tekniktidningar som hyllar de detaljerade 3D-kartorna från svenska C3.

C3 Technologies i Linköping är en avknoppning från försvarskoncernen Saab som fått teknikvärlden att häpna över sina detaljrika 3D-kartor. I somras såldes bolaget till en okänd köpare. Senare avslöjades att köparen är Apple även om det aldrig bekräftats officiellt.

Nu skriver en rad amerikanska tekniktidningar att Apple är på väg att lansera sin egen karttjänst med tekniken från C3 som en viktig ingrediens. De detaljrika kartorna hyllas. Tidningen Wired beskriver dem till exempel som "über-sofistikerade".

Troligtvis sker lanseringen i mitten av juni när Apple väntas presentera en ny version av operativsystemet IOS vid sin utvecklarkonferens.

Tekniken, som C3 använder, utvecklades ursprungligen av Saab Bofors Dynamics. Då var syftet att målsökande robotar och obemannade farkoster snabbt skulle läsa av omgivningen. C3 utnyttjar tekniken för att automatiskt skapa detaljerade 3D-kartor.

Fotografierna tas av ett kamerasystem som kan hänga under ett sportflygplan eller sitta på ett biltak. I flygtillämpningen tar fem kameror varsin bild på 22 megapixel varje sekund. Kamerans gps-position och vinkel registreras med en tusendels sekunds noggrannhet. Sedan gör algoritmerna stereoberäkningar och får fram ett höjdvärde på varje pixel. 3D-modellen byggs först upp som en trådmodell med trianglar. Dessa draperas därefter med bilder som passar betraktningsvinkeln.

-Processen är helautomatisk och mycket snabb. Att ta 400 000 flygbilder över Stockholm tog exempelvis 15 dagar. Sedan processades informationen till värdens största 3D-modell på några dagar, sa vice vd Tommy Johansson till Ny Teknik i december 2009.

Marie Alpman

Mer om: Google C3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt