Het marknad för uppkopplade lampor

2017-09-15 13:56  

Uppkopplade lampor sitter än så länge i ett fåtal hem. Men nu väntas ett bredare genombrott, vilket ger nya it-utmaningar.

Visningsrummet i Philips Lightings lokaler i Kista utanför Stockholm är fyllt av lampor i olika färger och former. På borden står förpackningar med produkter som kan kopplas upp till molnet.

2012 släppte Philips sitt system för uppkopplad belysning, Hue. Sedan dess har sortimentet utökats med flera sorters lampor och armaturer.

Med Hue går det att styra belysningen trådlöst via en app i mobilen eller surfplattan. Lamporna kan byta färg och ljusintensitet.

Kenneth Grönholm, Nordenchef för konsumentbelysning, drar fram sin telefon och visar i appen hur det ser ut i hans bostad på Lidingö.

– Här ser jag att barnen är hemma, för det lyser i köket och i vårt sovrum, säger han.

Han sveper med fingret över raden för hallen för att visa hur enkelt det är att styra belysningen på distans. Det är inte första gången han visar systemet genom att demonstrera sitt eget hus, så familjen har vant sig vid att lamporna tänds och släcks ibland. Men vid något tillfälle har det hänt att hans fru har ringt från hemmet och bett honom att sluta.

I dagsläget utgör uppkopplade lampor en liten marknad. Men analysföretaget Navigant Research spår att den globala marknaden för uppkopplad belysning kommer att växa rejält under de närmaste åren. De tror på en 13-procentig ökning per år, från årets 644 miljoner dollar till över 1,9 miljarder 2026.

Även Philips Lighting tror på en kraftig tillväxt och tror att tio procent av Sveriges hushåll kommer att ha Hue-systemet inom en snar framtid.

– Skiftet sker nu och tillväxten är exponentiell. Vi ser att vi går från early adopters till early majority. Uppkopplad belysning är redan större än ledlampor i pengar, säger Kenneth Grönholm.

En utmaning i den starka tillväxten är att se till att alla produkter, även de av äldre snitt, fungerar även om mobiltelefoners och surfplattors operativsystem uppdateras. Här ser Kenneth Grönholm att Philips Lighting sitter med trumf på hand med sitt samarbete med Apple och Google som gör det möjligt att få tidig information om kommande uppdateringar.

En annan utmaning handlar om it-säkerhet. Förra året visade en forskargrupp från Israel och Kanada att det kan vara enkelt att hacka uppkopplade lampor. De kunde ta över styrningen av belysningen på håll och lät lamporna blinka SOS i morsekod.

Philips Lighting lägger mycket krut på att se till att konsumenterna inte ska riskera att bli bestulna på användarinformation via belysningssystemet eller att deras lampor används i överbelastningsattacker.

– Vi har ett helt team som håller på med it-säkerhet och vi köper regelbundet hackertjänster och låter dem försöka komma in för att vi ska kunna plugga igen öppningar, berättar Kenneth Grönholm.

För ett halvår sedan lyckades en sådan anlitad hackergrupp ta över ett Hue-system. Men då var de först tvungna att fysiskt bryta sig in huset och installera ett virus i den brygga som kopplar ihop Hue-systemet med hemnätverket. Sedan kunde hackarna koppla upp sig på belysningssystemet via en drönare som flög 70 meter ovanför huset.

För att nå ut till flera användare fortsätter Philips Lighting att utveckla nya funktioner. En nyhet som är på väg ut på marknaden är att lamporna i hemmet kan samspela med tv-program, filmer och datorspel. När det åskar i tv-filmen kan vardagsrummets lampor ge ifrån sig ett blixtrande ljus, eller så kan ljuseffekterna i hemmet följa dem i tv-showen.

Samspelet fungerar genom att en särskild app, Syfy, känner av signaler från tv:n eller datorns ljud och kommunicerar till bryggan att justera lampornas ljus. Men det gäller att filmen, tv-programmet eller datorspelet är utrustad med de ljudsignaler som Syfy kan fånga upp.

Phillips Lighting skissar också på samarbeten med Samsung och Eon för att ta fram funktioner som gör att hemmets lampor skiftar färg när steken i ugnen är färdig, eller när värmen i huset går ner för mycket.

En brygga för 50 lampor

Hue-lamporna innehåller ett litet radiochip som gör att de kan styras trådlöst via zigbee. En brygga (bridge) kopplar in Hue-systemet på hemnätverket. Bryggan kan kommunicera med upp till 50 lampor.

Gränssnittet till systemet är öppet så att oberoende utvecklare kan ta fram nya funktioner. Enligt Philips Lighting har det inneburit att omkring 50 000 utvecklare världen över har tagit fram 800 appar.

Hue lanserades 2012.

Philips delades i två

För ungefär 1,5 år sedan delades nederländska Philips i två bolag: Philips Lighting, som utvecklar belysningsprodukter, och Royal Philips, som ägnar sig åt medicinsk utrustning och varor för personvård, till exempel rakapparater.

I Sverige har Royal Philips 150 och Philips Lighting 70 anställda. Samtliga sitter i Kista.

Philips har ingen teknikutveckling i Sverige. Utvecklingen sker i Asien, USA och Nederländerna.

Linda Nohrstedt

Mer om: Uppkopplade

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer