Het laptop kan ge brännskada

2010-08-16 10:26  

Hör du till dem som brukar sitta i timmar med den bärbara datorn i knäet? Då kanske det är dags att tänka om. Värmen från datorn kan ge kroniska hudskador.

På vänster sida av den bärbara datorn sitter batteriet och fläkten. Här blir det varmt, temperaturer på närmare 50 grader är inte ovanligt. Och om du sitter med datorn i knäet för länge och för ofta tar huden stryk.  Resultatet kan bli kroniska skador i huden. Det konstaterar svenska hudläkare i en artikel i Läkartidningen och varnar för en ”epidemi”, framför allt bland pojkar mellan 9 och 15 år.

Barnen har kommit in till hudklinikerna med ett stort, nätmönstrat utslag på framsidan av vänster lår. Vid läkarsamtalen har de berättat att de suttit flera timmar om dagen med sin laptop i knäet, utan något värmeisolerande skydd emellan.

Skadan är så sammankopplad med bärbara datorer att man i engelskspråkig litterature talar om ”laptop dermatitis ”. Men historiskt sett är typen av skada inte ny. Den var vanlig förr, när man satt länge framför vedbrasor eller när varmvattenflaskor låg an mot huden under natten konstaterar hudläkarna Maria Karlsson och Ylva Werner Linde i sin artikel.

Lösningen är förstås att inte låta datorn ligga direkt an mot benen. En tjock filt, vanlig kudde eller specialdesignad laptop-kudde fixar den biten.

Forskarna konstaterar också att den här typen av låggradiga brännskador inte anses som särskilt farliga. Den som slutar ha datorn i knäet blir oftast helt återställd efter ett par månader.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt