Hero eller Iphone? Välj rätt lur för dig

2009-09-01 23:00  
Hero versus Iphone. Illustration: Jonas Askergren

Med mobilen Hero lyckas HTC ta Googles operativsystem Android till en ny nivå, tack vare en snygg och enkel användarmiljö.Men fortfarande behåller Apple ett försprång i kampen om bästa mobilen.

Det är användarmiljön som gör att HTC Hero sticker ut. HTC har ersatt standardutseendet för Android med sitt eget, och visar därmed att tillverkare som väljer Android har stora möjligheter att sätta sin egen prägel på telefonerna.

Mediespelaren har fått ett rejält lyft. Tjänster som Facebook, Twitter och Flickr är väl integrerade i gränssnittet. Dessutom får användaren större möjlighet att förändra telefonens utseende. Bland annat finns flera nya så kallade widgets, små program som går att lägga upp på startskärmen. En för att kunna bläddra bland e-posten i inkorgen och en för genvägar till oftast besökta webbplatserna, är två exempel.

De första recensionerna som dök upp på nätet talade om en telefon som emellanåt är så seg att den i praktiken blir oanvändbar. Så illa är det inte på långa vägar. Det är först sida vid sida med nya, snabbare Iphone 3GS som man inser att Hero verkligen skulle mått gott av mer kraft under skalet.

Iphone har fortfarande ett stort försprång med de över 50?000 tredjepartsprogram som finns att installera. För svenska användare saknas dessutom betalprogrammen i Android Market - Googles nätbutik för Androidprogram. I Sverige får man tills vidare nöja sig med gratisalternativen. Å andra sidan finns det inget Apple som sitter och avgör vilka program som ska få säljas. På Android Market är alla program välkomna.

Så fortsätter det. Ofta finns något som talar för Iphone, och något som talar för Hero. När Iphones webbläsare är betydligt snabbare på att visa sidorna fungerar zoomen bättre i Hero. Hero har dessutom visst stöd för flash. Iphones virtuella tangentbord är rappare, medan Hero har tangentbordsvarianter som passar bra när man matar in text med en hand.

Det ryktas om en uppgradering för Hero någon gång i höst. Om den ger extra skjuts åt telefonen och dessutom fixar de irriterande buggar som finns, då kan epititet "Iphone-dödare" vara relevant på riktigt. Till dess behåller Iphone ett - krympande - försprång som bästa mobil.

Anders Thoresson

Mer om: Iphone HTC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt