Hennes mål: 1 terabit/sekund

2013-06-26 06:00  

Stockholmsföretaget Transmode hjälper operatörer att hantera explosionen av video- och tv-trafik i näten.<br>– På sikt hoppas vi kunna nå hastigheter på 1 terabit per sekund, säger Ingrid Nordmark, företagets nya FoU-chef.

Det är dyrt att gräva ner ny fiber. Men det finns sätt att öka överföringskapaciteten i den gamla. Det gillar operatörerna – så länge lösningen blir billigare.

Stockholmsföretaget Transmode har tagit fram produkter som kan öka kapaciteten i fibern hela 80 gånger. Tekniken kallas wdm, våglängdsmultiplexering, och gör det möjligt för operatören att skicka fler dataströmmar samtidigt genom samma fiber.

Värstinglasrarna som Transmode använder klarar att överföra datahastigheter på 100 gigabit per sekund – per våglängd.

Med den utrustningen kan en fiber, tunnare än hårstrå, förse 80 000 hushåll samtidigt med hastigheter på 100 Mbit/s.

På sikt tror Ingrid Normark att det kommer än snabbare lösningar för de optiska näten.

– På sikt hoppas vi kunna ge hastigheter på 1 Tbit/s, alltså 1 000 Gbit/s, säger hon.

Transmodes utvecklingsingenjörer jobbar inte bara med att öka kapaciteten. Allt mer arbete läggs ner för att göra produkterna smartare. Exempelvis lösningar för att fjärrstyra ­enskilda våglängder. Men också ­produkter som kan tolka innehållet i trafikströmmarna för att göra prioriteringar. Företag som betalar mer exempelvis för garanterad hastighet, ska kunna ges förtur.

För detta krävs mer programmerare. Och Ingrid Nordmark är orolig att hon inte ska få tag i rätt kompetens tillräckligt snabbt.

Hon kommer från Ericsson, där hon var chef för utvecklingen av 4g och hade över 1 000 utvecklare till sitt förfogande. Nu har hon 120 FoU-­anställda.

– Vår största utmaning är att vi är små. Så det gäller att tänka smart, att verkligen förstå vad våra kunder behöver. Vi ska göra det enkelt, säger hon.

Transmode har än så länge fokuserat på produkter med avancerad våglängdsteknik för fiber mellan städer, i stadsnät och till mobila basstationer. Däremot inte för fiber till enskilda hushåll.

Det finns inga tekniska hinder, men väl ekonomiska. Transmodes teknikchef Sten Nordell uppskattar att dagens wdm-produkter är minst tre, fyra gånger för dyra för hemmen.

– Det behövs volymer på 1–2 miljoner enheter globalt för att komma ner i rimlig prisnivå. Men det kan ske på tre till fem års sikt, tror han.

Transmode

Gör: Ökar kapaciteten i optiska nät, bredband via fiber.

Grundat: 2000.

Ort: Stockholm.

Anställda: 269.

Omsättning: 1 011 miljoner kronor.

Resultat: 139 miljoner kronor.

Mer om: bredband Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt