Digitalisering

Hennes digitala strategi: Skrota it-avdelningen

Några rena it-projekt finns i Stockholms stad, menar it-direktören Ann Hellenius. Endast några infrastrukturprojekt. Alla andra är projekt som utvecklar verksamheten med hjälp av digitalisering.

Stockholm ska vara världens smartaste stad 2040. Drivande i det arbetet är Ann Hellenius, stadens it-direktör. Hon tänker fixa det med hållbarhet, inkludering och digitalisering som ger medborgarnytta.

Publicerad

I den 1800-talsbyggnad som en gång var Karolinska institutet, i kvarteret bredvid Stockholms stadshus, sitter kommunens it-avdelning. Fast egentligen finns den inte längre. En av de första saker Ann Hellenius gjorde när hon blev stadens it-direktör för 2,5 år sedan var att omvandla den till en slags ledningscentral för digital utveckling. Hon tar emot oss mellan två möten och börjar genast förklara.

– Jag tackade ja till det här jobbet för att jag såg många möjligheter. Det vi gjorde var att börja jobba i tvåtakt, dels med de långa strategiska linjerna, dels innovativt och med ett snabbt fokus. Vi har också infört ett resultatbaserat arbetssätt där vi mäter hur bra vi är på de två takterna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här