Hemlig bildkod spärrar svenska sedlar

2004-01-23 13:00  
Originalet

I en ny version av programmet Photoshop går det inte att öppna bilder på svenska sedlar. Riksbankerna sprider nu spärrtekniken CDS, Conterfeit Deterrence System, från kopiatorer och skrivare till vanliga program och persondatorer.

Kopieskyddad
Bildbehandlingsprogrammet Photoshop från företaget Adobe kan i sin nyaste version inte öppna bilder på svenska hundralappar, amerikanska dollar eller europeiska euro. Programmet har fått en inbyggd spärr, en snutt kod som känner igen ett speciellt mönster på sedlarna.

Tekniken har utvecklats av riksbankernas organisation CBCDG, Central Bank Counterfeit Deterrence Group. Den bearbetar tillverkare av kopiatorer, skrivare och annan bildutrustning för att införa sin säkerhetsteknik. Sedan några år tillbaka är många skrivare och färgkopiatorer hindrade att hantera högupplösta bilder av sedlar. Nu ska även programmen på persondatorerna få CDS.

-- Spärrar för persondatorer och kopiatorer är viktiga. Försök att kopiera sedlar ställer till med onödiga problem, säger Michael Reizinger, svenska Riksbankens sedeltekniska expert och Sveriges representant i CBDCG.

Sedelexperter på Sveriges Kriminaltekniska Laboratoriums håller med.

- Rent generellt är det positivt att man skyddar värdehandlingar från förfalskning. Det är mycket vanligt att man använder persondatorer i förfalskningssammanhang. Vi hade en kraftig uppgång av detta mellan 1997 och 1998, fram till år 2000, som speglade en ökning av antalet avancerade bläckstråleskrivare, säger Mikael Johansson, sedelexpert på Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

I USA har den nya versionen av Photoshop väckt stark debatt. Tekniken anses begränsa användarnas frihet, till exempel att använda bilder av dollarsedeln i konstnärliga sammanhang. Det finns vanligtvis inte något generellt förbud mot bilder som föreställer sedlar, om de har låg upplösning, bara är tryckta på en sida eller återges i en storlek som kraftigt skiljer sig från de äkta sedlarna. Men även detta kan stoppas av CDS.

Exakt hur det fungerar är så hemligt att inte ens Adobe får veta detaljerna. Företaget har bara infört kod som CBCDG försett dem med.

-- Vi har blivit uppmanade att lägga in CDS i Photoshop, och det har vi gjort. Det är vi inte heller ensamma om, säger Peter Andersson, tillverkaren Adobes nordiska pr-chef.

Bakom utvecklingen av tekniken ligger Digimarc, ett amerikanskt företag. Fler programvaruföretag väntas nu följa Adobes exempel.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt