Hemlig avlyssning ökar kraftigt

2015-05-26 06:00  

Drygt 3 300 misstänkta utsattes för hemliga tvångsmedel i fjol.

Det är något färre än året före, men jämfört med 2010 har avlyssning och annan hemlig övervakning ökat med 90 procent.

I fjol gav svenska domstolar drygt 8|000 tillstånd för hemliga tvångsmedel – som avlyssning, övervakning av elektronisk kommunikation eller hemlig kameraövervakning. Sammanlagt 3 346 misstänkta utsattes för någon form av hemligt tvångsmedel, enligt åklagarmyndigheten.

Främsta orsaken var narkotikabrott.

– Det är allvarliga brott med höga straffvärden, men också en brottslighet där det här tvångsmedlet kan vara effektivt, säger överåklagare Göran Hellstrand.

Men trots att antalet personer som utsattes för hemliga tvångsmedel minskat något jämfört med 2013 är trenden kraftigt uppåtgående sedan 2010, då 1 744 personer övervakades. En 90-procentig ökning har skett sedan dess.

2014 stärktes misstankarna i 55 procent av fallen efter att hemlig avlyssning använts. I tio procent av fallen kunde personen avföras från utredningen.

– Det är alltid svårt att säga om det är en bra eller dålig siffra, men jag tycker att det är ett bra utfall, säger Hellstrand.

I de fall då hemlig kameraövervakning användes stärktes misstankarna i 37 procent av fallen, medan 3 procent kunde avföras från utredningen.

Mer om: Avlyssning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt