Digitalisering

Hemelektroniken på väg bli energislukare

Platta tv-apparater, digitalboxar, spelkonsoler och datorer driver upp elförbrukningen i våra hem. År 2020 svarar de för 45 procent av elanvändningen, mer än köksmaskiner och belysning, spår en brittisk undersökning.

Publicerad

Moderna stora platta tv-mottagare är upp till tre gånger så stora energiförbrukare som de tidigare katodstrålemottagarna, hävdar brittiska organisationen Energy Saving Trust.


Men inte nog med att de drar mycket ström när de används. De står oftast i stand-by-läge när de är "avstängda". År 2020 svarar sådana "avstängda" tv-apparater för 1,4 procent av den brittiska elförbrukningen, menar EST.


Förutom att vi tycker oss behöva fler än en tv-mottagare i hemmet omger vi oss även med prylar som datorer, spelkonsoler, musikanläggningar och mycket annat som bidrar till den ökade elförbrukningen.


EST noterar att tillverkare av hushållsmaskiner som tvättmaskiner, diskmaskiner kylar och frysar strävar efter att minska maskinerna elförbrukning.


Men så är inte fallet med hemelektroniken, utom i ett fall - mobiltelefonerna.


Många människor låter sin mobilladdare sitta kvar i eluttaget även när telefonen inte laddas. För några år sedan gjorde EST en undersökning och upptäckte att laddarna då ändå använde 3 till 4 watt.


Dagens laddare använder mindre än 1 watt när de sitter i väggen utan att ladda mobilen. Å andra sidan finns det 63 miljoner mobiltelefoner bara i Storbritannien, påpekar EST.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här