Hello Afrika – den mobila kontinenten

2016-02-12 05:00  

Nästan var tredje använder mobila betaltjänster i Afrika. Bland annat för att 700 miljoner invånare saknar bankkonto. Ännu fler saknar tv. Så nästa succé väntas bli tv i mobilen.

Hello Afrika, sjunger Dr Alban i sin gamla slagdänga. Bara under de senast fem åren har Afrika kopplat upp 500 miljoner nya mobilabonnemang, snart är de uppe i 1 miljard.

I Afrika, som ibland kallas ”det nya kinesiska undret”, bor drygt 1 miljard invånare. De flesta har skaffat sig en mobil, men 70 procent saknar eget bankkonto och 85 procent har ingen uppkoppling till elnätet.

Det förklarar varför det dyker upp andra affärsidéer och mobiltjänster här än i Sverige.

En av entreprenörerna är Gugu Radebe som bor i Kliptown, den fattigaste delen av Soweto i utkanten av Johannesburg i Sydafrika. Hon har, till skillnad från de flesta andra i byn, en egen tv som drivs av ett bensinaggregat. Så för att tjäna lite extra säljer hon tv-tid till de grannar som vill se något speciellt tv-program.

– Och jag vet andra som skaffat en solpanel och börjat sälja laddning till mobiler, berättar hon.

Det var också Afrika som för snart tio år sedan blev först i världen med en framgångsrik tjänst för mobila betalningar. Redan 2007 lanserade Vodafone i Kenya tjänsten M-pesa.

Numera finns liknande tjänster världen över, men de är fortfarande vanligast i Afrika. I länderna söder om Sahara hade så många som 28 procent av befolkningen tagit emot en mobil betalning under 2014. I södra Asien var andelen bara 4 procent.

Numera har flera mobiloperatörer i Afrika tagit steget fullt ut och ansökt om att få banklicens, och banker har svarat med att bli mobiloperatörer.

Läs mer:

Läs mer: Långt framme med lösning för prylarnas internet

Klart är att mobilen har ändrat spelreglerna här nere. Invånarna kan kommunicera, läsa nyheter och sköta sina affärer med mobilen. På sina håll får de också hjälp med vård och undervisning via mobilen. Och det trots att det gamla gsm-nätet fortfarande dominerar, som inte utvecklats för datatjänster. Än så länge når 3g-nätet bara 25 procent av befolkningen. 4g har knappt börjat byggas ut.

Därför räknar Ericssons Afrika-chef Fredrik Jejdling med en kraftig utbyggnad de närmaste åren.

– 3g-täckningen ska upp till 75 procent 2021. Det kommer medföra en snabbare innovationstakt i det afrikanska samhället. Och de nya tjänsterna kan snabbare spridas ut till allmänheten.

Nästa stora afrikanska succé efter de mobila betalningarna blir tv-tjänster i mobilen. Det är Fredrik Jejdling övertygad om.

– Smarta mobiler är nu billigare än en tv. De kostar bara omkring 500 kronor, och över 85 procent i Afrika saknar tv. Så behovet är stort, konstaterar Jejdling.

Inom kort lanserar Ericsson sin nya mobil-tv-tjänst Nuvu för 2–3 dollar i månaden i flera afrikanska länder. Först ut är Nigeria. Det handlar visserligen inte om strömmad tv. Mobilnäten här nere klarar inte det. Men med Nuvu kan kunderna ladda ner tv-program, exempelvis på natten, för att titta senare.

Ericsson har redan köpt in 3 000 programtitlar till Nuvu, allt från sport till tv-serier. Och filmer från Hollywood, Bollywood och Nollywood, som är Nigerias filmcentrum där 1 000 filmer produceras om året.

– Samt en hel del gospel- och barnprogram, säger Fredrik Jejdling.

Han räknar förstås med att Nuvu-tjänsten ska öka trafiken i mobilnäten så att utbyggnaden av 3g- och 4g-näten påskyndas. Men tanken är också att Ericsson ska dela på intäkterna från den nya tv-tjänsten med mobiloperatörerna.

Läs mer:

Läs mer: Solrevolutionen kommer till Sydafrika

På World Economic Forum i Davos deltog Ericssons vd Hans Vestberg i en paneldebatt om Afrikas innovationskraft. Det visar hur viktig han tycker att kontinenten blivit.

– Med utbyggnaden av mobilt bredband kommer de 70 miljoner som i dag har tillgång till internet i Afrika vara uppe i över 700 miljoner 2021. Och det kommer att underlätta steget till den fjärde industriella generationen liksom till en digitalisering av hälsovård och utbildning, konstaterade Vestberg under den webbsända debatten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt