Hederslegionen till Kai Hammerich

2004-11-08 08:38  
Riddare! Jag?

Kai Hammerich, generaldirektör för den svenska myndigheten Invest in Sweden Agency och ordförande för tillväxtmyndigheten Nutek, har haft flyt i år. Nu kröns karriären med utnämningen till Riddare av Franska Hederslegionen på onsdag.

Riddare! Jag?
Kai Hammerich började sin karriär som journalist på den ärevördiga Göteborgs Handels- och sjöfartstidning GHT. Han var en ung student i Bryssel som i början av 1970-talet erbjöd GHT sina kunskaper om det nya Europa.

Nyteknik.se:s reporter jobbade också på GHT på den tiden och hade det tvivelaktiga nöjet att ta emot och redigera de extremt långa telextexter som Kai Hammerich knåpade ihop - fler meter långa artiklar som skulle redigeras ned till tryckbart format.

Direktör för JAS Gripen-projektet
Tidningsjobbet blev ett avtamp för Kai Hammerichs fortsatta karriär. Han var direktör på Saab och förgrundsfigur i det gigantiska industriprojektet JAS Gripen på 1980-talet.

Sedan blev han den förste generaldirektören för den nya myndigheten Invest in Sweden Agency, som skulle locka utländska företag att investera i Sverige och helst också lägga sina regionala huvudkontor här.

Enbart under första halvåret i år har ISA medverkat till att 88 utländska företag investerat i Sverige. Det är 33 fler än första halvåret förra året. Bland annat har det franska bioteknikföretaget Bio Mérieux lagt sitt nordiska huvudkontor och logistikcentral i Göteborg.

Chef för alla andra "ISA"
ISA:s framgångsrika verksamhet gjorde att Kai Hammerich i somras blev ordförande i FN-organisationen Waipa - world association of investment promotion agency - det vill säga chef över alla andra "ISA" i 140 länder.

Tidigare i år hade han dessutom fått förlängt förordnande som generaldirektör för ISA i ytterligare tre år.

Nu har också Frankrikes president Jaques Chirac uppmärksammat den långe svensken och bestämt att han ska bli Riddare av Franska Hederslegionen.

- Kai Hammerich är en övertygad europé, som arbetade med att bygg upp Europa redaninnan Sverige blev medlem i Europeiska unionen, säger Clara Gaymard på ISA:s motsvarighet i Frankrike, Invest in France Agency, i ett pressmeddelande.

Napoleons hederspris
Hans Blix blev kommendör i september.
Det var den franske kejsaren Napoleon Bonaparte som instiftade hedersbetygelserna som finns i fem grader - riddare, officerare, kommendör, storofficerare och det finaste - storkorset.

Den förre KTH-rektorn Janne Carlsson blev Officer av Hederslegionen 1999.

Många svenska konstnärer har fått utmärkelsen genom årens lopp, bland andra Anders Zorn och Ingemar Bergman, som utsågs till Kommendör av Hederslegionen och blev pussad på båda kinderna av den dåvarande franske presidenten Francois Mitterand.

De senaste svenska Hederslegionärerna är FN:s förre vapeninspektör Hans Blix och prinsessan Christina, vars förfader Jean Baptiste Bernadotte, var en av Hederslegionens instiftare, Napoleon Bonapartes närmaste män.

Båda blev kommendörer av Hederlegionen i september i år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt