HD vill skicka Ipredmålet till EU-domstolen

2010-06-04 12:56  

Hösta domstolen är beredd att skicka det första svenska Ipredmålet till EU-domstolen för förhandsavgörande. Man vill veta om två EU-direktiv möjligen krockar med varandra.

Fem svenska ljudboksförlag kräver att domstolar i Sverige ska tvinga internetoperatören Ephone att lämna ut upplysningar om en av bolagets  abonnenter som anklagas för att ha spridit upphovsrättsskyddade ljudböcker via en FTP-server, ansluten till internet.

Målet, som är den första i sitt slag där den så kallade svenska Ipredlagen prövas, har nu hamnat i Högsta Domstolen, HD.

Den första frågan HD nu tagit ställning till är om målet bör skickas vidare till EU-domstolen för förhandsavgörande. 

HDs inställning blev offentlig i går eftermiddag när man skickade ut ett utkast till en sådan förfrågan om förhandsavgörande, till parterna i målet.

HD bedömer i utkastet att det finns behov av att skicka Ipredlagen till Luxemburg.

Dock ger man parterna möjlighet att först yttra sig kring HDs bedömning, innan målet skickas i väg för prövning i EU-domstolen  i Luxemburg.

HD vill att EU-domstolen svarar på två frågor:

1. Kan en operatör tvingas att lämna ut uppgifter om en abonnent med stöd av EU:s Ipred-direktiv, som ska skydda upphovsrättsliga verk, trots att EUs Datalagringsdirektiv, möjligen förbjuder  att liknande uppgifter lämnas ut till andra än myndigheter?

2. Påverkas svaret av att Sverige faktiskt inte ännu infört datalagringsdirektivet, trots att tiden för detta gått ut?

Som  Ephone tolkar lagstiftningen är det bara myndigheter som kan få ut uppgifter som bolaget lagrar om dess internetkunder.

Ljudboksförlagen fick dock rätt i tingsrätten, som beslutade att namnuppgifterna skulle lämnas ut mot ett vite av 750 000 kronor.

Men Hovrätten satte stopp för ett röjande av abonnenten. Rätten ansåg inte att det var bevisat att filerna med de kopierade ljudböckerna, varit allmänt tillgängliga utanför den krets av personer som haft tillgång till lösenordet till FTP-servern.

 Ljudboksföretagen och Ephone får nu tid på sig att yttra sig till HD fram till den 5 juli.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt