HD ger konstnärer rätt mot Wikimedia

2016-04-04 17:39  
Wikimedias Offentligkonst.se får inte publicera bilder på konst hur som helst, anser Högsta domstolen.

Högsta domstolen går på konstnärernas linje i tvisten med Wikimedia om sajten Offentligkonst.se. Nu planeras krav också mot sajter som Hitta.se, Google Streetview och Facebook där offentlig konst visas.

Organisationen Bildupphovsrätt Sverige (tidigare BUS) hanterar knappt 9 000 aktiva konstnärers upphovsrätt när det gäller publicering av bilder på konstnärernas verk på nätet.

Sedan 2013 har organisationen drivit ett mål mot svenska Wikimedia och organisationens sajt Offentligkonst.se. Sajten visar via en karta upp bilder på offentlig konst som laddats upp till Wikimedias databas.

Bildupphovsrätt vill att Wikimedia ska betala för att få visa konsten. Det vill inte Wikimedia göra med hänvisning till att den är offentligt finansierad.

– Jag tycker att det är en principiell sak att konst som finansierats av skattebetalarna ska vara tillgänglig för alla, säger Anna Troberg som är verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

Även för Bildupphovsrätt är frågan principiellt viktig. Organisationen har i dag avtal med kommuner och landsting som betalar en avgift för att visa sin offentliga konst på webben. Enligt Erik Forslund som är jurist på organisationen rör det sig ”om några tusenlappar” per kommun beroende på hur stor kommunen är och hur många verk det handlar om. 

– Beslutet innebär att vi har fått slutligen bekräftat att konstnärer har ensamrätt till publiceringar på nätet, säger Erik Forslund.

Beslutet i HD är ingen dom i sig, utan att ett svar på en fråga från tingsrätten där målet ligger i dag och både Wikimedia och Bildupphovsrätt i Sverige vill avvakta en slutgiltig dom innan de agerar.

Bildupphovsrätt Sverige hoppas att de ska kunna teckna ett avtal med Wikimedia Sverige om publiceringarna på organisationens sajt. Ett sådant avtal skulle inte betyda så stora pengar för organisationens medlemmar. Men Erik Forslund tror att domen öppnar nya möjligheter för organisationen att teckna avtal med företag som Hitta.se, Google och Facebook där det också publiceras bilder på offentlig konst.

Att gå efter privatpersoner som publicerar bilder med offentlig konst är däremot inte aktuellt enligt Erik Forslund.

– Vi agerar inte mot privatpersoners användning. Det som är relevant för oss är de stora kommersiella aktörerna, säger han.

Det löftet ger Anna Troberg dock inte mycket för.

– Jag tror inte på att BUS inte skulle kunna tänka sig att begära ersättning av privatpersoner i framtiden, säger hon.

 

Jonas Ryberg

Mer om: Wikimedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt