Hatt på toppen av it-kvinnorna

2010-12-21 09:56  
Anna-Karin Hatt, Sveriges nya it-minister. Foto: Centerbilder

Sveriges nya it-minister Anna-Karin Hatt är Sveriges mäktigaste it-kvinna. Hon vill göra Sverige till den mest framgångsrika digitala ekonomin i världen.

Det är tidningen Computer Sweden som i årets sista nummer presenterat en lista över Sveriges 50 mäktigaste it-kvinnor.

Här blandas toppolitiker och generaldirektörer med toppkvinnor i it-branschen.

1. Allra mäktigast är centerpartisten Anna-Karin Hatt som fått ansvar för it- och regionalfrågorna i den nya regeringen.

Hennes revir sorterar under Näringsdepartementet där centerpartiets ordförande Maud Olofsson regerar.

Hon har länge varit Maud Olofssons högra hand inom partiet. Nu är hon statsråd med egna frågor på agendan.

Hennes mål är att ”skapa den mest framgångrika digitala ekonomin i världen” och verktyget för det är vad hon kallar ”en digital agenda för Sverige”.

- Merparten av det jobb som ska göras ska göras av någon annan än regeringen. Bredband byggs på marknadens villkor, det är företagen som utvecklar användarvänliga tjänster och så vidare, säger Ann-Karin Hatt till CS.

2. Tvåa på mäktigast-listan är Stockholms stads it-direktör Anette Holm som håller på med en gigantisk outsourcingaffär, en av de största som gjorts inom offentlig sektor i Sverige.

3. Trea är Marie Westrin, utvecklingschef på Ericsson med ansvar Ericssons basstationsutveckling och ansvarig för drift- och underhållssystemet för Ericssons mobilnätsprodukter.

4. Fyra är Malin Frenning, chef för bredbandstjänster på Teliasonera. Hon basar över 13 000 anställda och en omsättning på 40 miljarder kronor.

5. Femma är Eva Gidlöf, Sverigechef på den finska konsultjätten Tieto. Hon har 3000 anställda under sig.

6. Sexa är Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova, som fördelar över 2 miljarder kronor i forskningsanslag varje år. Informationsteknologi är ett av de områden som hon pekar ut som strategiskt.

7. Sjua är Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för bland annat asyl- och migrationsfrågor. Hon är också med i arbetet om hur EU ska bekämpa cyberattacker.

8. Åtta är Karin Markides, rektor för Chalmers tekniska högskola. Hon har stort ansvar för kompetensförsörjningen i Sverige.

9. Nia är Birgitta Klasén, styrelseproffs som inledde sin karriär på IBM.

10. Tia  är Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för fackförbundet Unionen, som har 30 000 it-medlemmar.

CS skriver att listan är framåtblickande. Att vara på väg in på en tung post väger mer än att vara på väg ut från en tung post

Med makt avses inflytande över och påverkan på affärer, teknisk utveckling, regleringar, politik och opinion.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt