Härvan i Fingerprint växer

2014-09-12 12:02  

Skandalen i Fingerprint Cards eskalerar. Flera personer i företagets ledning och styrelse är välkända för Ny Tekniks läsare.

Som Ny Teknik redan rapporterat är Fingerprint Cards vd Johan Carlström under utredning för grovt insiderbrott.

I tisdags gick beväpnad polis in lokalerna på bolagets Göteborgskontor och beslagtog datorer, insiderloggbok och förhörde personalen. Ekobrottsyndigheten, EBM, misstänker att även en före detta styrelseledamot har gjort sig skyld till grovt insiderbrott.

I går deklarerade Johan Carlström att han är oskyldig. Även den före detta ledamoten förnekar brott.

Sedan i torsdags är teknikchef Jörgen Lantto tillförordnad vd. Lantto är känd för flera av Ny Tekniks läsare. Han har tidigare varit teknikchef för ST-Ericsson.

Även bolagets styrelseordförande Urban Fagerstedt är en välkänd profil i Ny Teknik. Han är FoU-chef för Huawei i Sverige sedan flera år, men var tidigare chef för hela Ericssons utveckling av radiosystem.

Urban Fagerstedt är mycket bedrövad över vad som hänt.

- Jag hoppas och tror att båda är oskyldiga. Men jag har ingen information, säger han till Dagens Industri.

I Ny Tekniks systertidning Affärsvärldens senaste nummer har reportern Jonas Elofsson skrivit en artikel med rubriken "Kladdiga affärer". Där berättar han att styrelsemedlemmen Tord Wingren köpte 10 000 Fingerprint-aktier sju börsdagar före en pressrelease, där ett verkligt genombrott presenteras. Där står att fingertrycksavläsaren skulle börja användas i Huaweis avancerade mobilmodell. Till Dagens Industri uppgav Tord Wingren att han inte känt till detta.

”Med andra ord hade styrelsen i Fingerprint Cards inte informerats om att det största genombrottet i bolagets historia var nära förestående. Alternativt hade Wingren inte närvarat vid de styrelsemöten då detta kan ha diskuterats”, skriver Jonas Elofsson.

Tord Wingren är också välkänd för Ny Tekniks läsare.

Han var en av pionjärerna som utvecklade Ericssons första mobiltelefoner, och initiativtagare till Ericssons plattformsbolag EMP i Lund och var företagets första vd 2001. Efter ett samgående med ST Microelectronics och fick bolaget namnet ST-Ericsson. Sedan förra året är Ericsson återigen huvudägare.

Tord Wingren tog över chefskapet för Huaweis plattformsbolag i Lund våren 2012, en verksamhet som startade för två år sedan.

Han har även jobbat som Europachef för Samsung, den högsta operativa position en svensk har haft inom den koreanska elektronikjätten. Wingren var också under en period vd för wlan-bolaget Nano­radio.

Tord Wingren sitter i styrelsen för flera små svenska utvecklingsbolag, bland annat som ordförande i Any­fi Networks. Han sitter även i styrelsen för Mobill, som sysslar med mobil e-handel, Tidigare var han styrelseledamot i svenska Zimpl, ett bolag som begärdes i konkurs i våras eftersom man inte lyckats få in tillräckligt riskkapital, vilket Sydsvenskan rapporterat om.

- Jag uttalar mig inte angående de utredningar som pågår angående insideraffärerna, skriver Tord Wingren i en kommentar till Ny Teknik och fortsätter:

- Jag kan bara säga att det är ett fantastiskt fint bolag, med massor av oerhört kompetenta individer, som inte har ett dugg med de här anklagelserna att göra. Självklart skall varje typ av brottslig insiderhandel bestraffas, men det är djupt beklagligt att hela bolaget dras med i detta och jag är bedrövad av att bolaget inte kan speglas utifrån de kvaliteter, produkter och styrkor som det besitter. Jag tycker vi skall vara stolta över att svensk teknik kan dominera på en global marknad, skriver Wingren.

Ny Teknik har sökt Urban Fagerstedt, men inte lyckats nå honom.

Det här har hänt

Våren 2012, En anställd på Fingerprint Cards döms för ett års grovt insiderbrott och försök till grovt insiderbrott.

Hösten 2013, bolaget offentliggör ett nytt kontrakt med Microsoft, men strax därefter vinstvarnar bolaget.

Hösten 2013, någon skickar ut ett falskt pressmeddelande om att Samsung är intresserat av att köpa bolaget. 11 sep 2014. Polisen gör en razzia på huvudkontoret i Göteborg, vd Johan Carlström anhölls och släpptes efter 36 timmar. Johan Carlström och ytterligare en person på bolaget är misstänkta för grovt insiderbrott.

Källa: SvD

Vad gör Fingerprint Cards?

  • Fingerprint Cards utvecklar, producerar och marknadsför biometriska komponenter.
  • I produkterna analyseras och matchas individers unika fingermönster, som fastställer den personliga identiteten.
  • Tekniken utgörs av biometriska sensorer, processorer, algoritmer och moduler som kan användas separat eller i kombination med varandra.
  • Komponenterna är tänkta att användas i smarta kort och mobiltelefoner.
Mer om: Fingerprint

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt