Hårddiskavgift avgörs i skiljenämnd

2011-10-26 14:31  

Framtiden för den nya avgiften på externa hårddiskar och usb-minnen kommer att avgöras i skiljenämnd. Beslut väntas först nästa år och under tiden tas en reducerad avgift ut.

Det är branschorganisationen Universalmediaalliansen, UMA, och upphovsrättsorganisationernas företrädare Copyswede som nu kommit överens om att en skiljenämnd får avgöra framtiden den nya avgiften.

Copyswede började den 1 september ta ut avgiften på eget bevåg eftersom förhandlingarna med UMA inte lett till något resultat.

Avgiften som läggs på försäljningspriset är 80 kronor per enhet för externa hårddiskar och en krona per gigabyte upp till 80 gigabyte för usb-minnen med en lagringskapacitet på mer än två gigabyte.

Det skiljenämnden nu ska avgöra är om avgiften är laglig, eller närmare bestämt om produkterna kan anses vara "särskilt ägnade" för kopiering för privat bruk.

Beslut väntas först sommaren eller hösten 2012 och under tiden har Copyswede och UMA kommit överens om att halv avgift ska tas ut.

Copyswedes avgift som redan tas ut på exempelvis inspelningsbara dvd-skivor, ska ge upphovsmännen kompensation för den lagliga rätten att kopiera upphovsrättsskyddat material för eget bruk, till exempel kopiering av musik man köpt på cd.

Företag som köper lagringsmedia kan slippa betala avgiften genom att registrera sig som professionella användare hos Copyswede.

Det här är Copyswede

 • I den ekonomiska föreningen Copyswede ingår 14 medlemsorganisationer som företräder svenska upphovsmän och konstnärer. Då ersättningsavtal sluts med olika branschorganisationer företräds upphovsmännen av Copyswede.
   
 • Upphovsmännens rätt till ersättning för privatkopiering är lag-stadgad. I lagen står att upphovsmännen ska företrädas av en gemensam organisation, i det här fallet Copyswede.
   
 • Ordförande för Copyswede är STIMs vd Kenth Muldin.

Detta är UMA

 • UniversalMediaAlliansen (UMA) är en sammanslutning av företag som sysslar med universalmedia.
   
 • Medlemmarna är 28 företag som tillverkar, importerar, distribuerar eller säljer externa hårddiskar och usb-minnen.
   
 • Tillsammans representerar organisationen cirka 90 procent av den svenska marknaden.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt