Hårda bud för Soft Center

2004-08-31 23:00  

För tio år sedan var Soft Center dragloket i Ronneby. Studenter och företag strömmade till företagsparken med inriktning på programvaruutveckling. Sen kom it-krisen. I dag står en tredjedel av lokalerna tomma.

Ronneby kommun var tidigt ute när Soft Center började byggas i slutet av 1980-talet. Satsningen på att samla programvaruföretag och -studenter i en företagspark var lyckosam. Till att börja med.

- Här var det full fart under krisåren i början av 1990-talet. Antalet nya företag och studenter expanderade kraftigt, säger Anders Nilsson, medlem i stiftelsen Ronneby Soft Centers styrelse.

Företagsparken byggdes ut i etapper till dagens 38 000 kvadratmeter. Det framgångsrika samarbetet mellan företag och högskola lockade besökare från när och fjärran. Företaget Soft Center International startades för att bygga ett internationellt nätverk av liknande företagsparker. I exempelvis Minnesota finns ett Soft Center än i dag. I fjol lades Soft Center International ner.

- För företagen i Ronneby har det handlat mer om överlevnad än om internationell expansion de senaste åren, säger Anders Nilsson.

Kommunen hann rädda sina pengar; ett privat investmentbolag köpte företagsparken för 340 miljoner kronor år 2000. Sedan kom it-krisen, vilket drabbade även Soft Center. Flera företag har flyttat eller gått i konkurs. Det senaste bakslaget var att Ericsson flyttade sitt kontor med runt 100 anställda till Karlskrona. Högskolan har svårt att rekrytera studenter, ett problem även för Soft Center. Närheten till studenterna är ett viktigt argument för att locka företag. I dag ekar en tredjedel av lokalerna tomma, närmare 13 000 kvadratmeter. Högskolan hyr en lika stor del. Resten hyrs av cirka 50 företag. Alla sysslar emellertid inte med it- eller programvaruutveckling.

Att ragga nya företag är en viktig uppgift för Soft Centers vd Tommy Svensson, som i fjol tog över efter några täta vd-byten. Helst vill han locka ett stort företag som passar högskolans inriktning.

- Det går fortfarande trögt med inflyttningen, men ett tiotal mindre företag har kommit till det senaste året. Sammanlagt rör det sig om cirka 15 personer, säger han.

Små ljusglimtar

En ljusglimt är UIQ som expanderar stadigt. Företaget har numera 110 personer i Soft Center. Ronneby kommun, länsstyrelsen och EU har skjutit till runt 15 miljoner kronor till två nätverk som ska främja företagsutvecklingen. Soft Center Network är inriktat på industriell it, medan Tech Network samlar företag inom bland annat vattenskärning och kompositer.

Under året ska företagsparken starta en inkubator för spirande företag. Det är tredje försöket. Den första inkubatorn drevs av kommunen, den andra av fastighetsägaren. Nu gör kommunen, fastighetsägaren och högskolan ett gemensamt försök.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt