Hård kritik mot USA:s IT-övervakning

2013-06-07 14:19  

Washington (TT-AFP-Reuters). Amerikanska underrättelseagenter har direkt tillgång till uppgifterna i servrar som tillhör nio IT-jättar. Uppgiftshämtandet ur servrarna ska ingå i ett sex år gammalt, hemligt program för övervakning.

Apple, Facebook, Google och Microsoft hör till de utpekade IT-företagen. Även Yahoo, AOL, Paltalk, Skype och Youtube ska ha släppt in agenter i sina servrar.

Tidningens uppgifter kommer dagen efter The Guardians rapport om att miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade enligt ett hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden, Fisa.

Enligt Washington Post får den nationella säkerhetstjänsten NSA och den federala polisen FBI tillgång till uppgifter från servrarna enligt ett topphemligt program som heter Prism. Agenter från säkerhetsmyndigheterna kan hämta ljudupptagningar, filmer, fotografier, epost och inloggningsuppgifter, skriver tidningen.

Men såväl Apple, Google som Facebook och flera andra av IT-jättarna förnekar att de låter agenter hämta uppgifter direkt från servrarna.

– Google tar väl hand om sina användares säkerhet, säger företaget i en kommentar.

– Vi följer lagen när vi överlämnar användardata till staten, och vi prövar noggrant varje begäran om sådant.

Apple säger att företaget aldrig har hört talas om programmet Prism.

– Vi låter aldrig statliga myndigheter ha direkt tillgång till våra servrar, säger Apple.

Microsoft kommenterar att det aldrig frivilligt har deltagit i något statligt insamlingsprogram av data. Företaget lyder endast direkt order om att lämna ut uppgifter från preciserade konton eller om utpekade individer, säger bolaget i ett uttalande.

Programmet Prism startades 2007, skriver Washington Post. Det har vuxit "exponentiellt" sedan dess och det är i dag den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

Presidenthögkvarteret Vita huset förnekar i ett uttalande att det tillåter att medborgare i USA, eller människor som bor där, utsätts för spioneri.

Läckorna från specialdomstolen Fisa, som är tillståndsmyndighet för USA:s underrättelseverksamhet, är ett hot mot landets säkerhet, kommenterar den nationella underrättelsechefen James Clapper. Samtidigt hävdar han att det är mängder av felaktigheter i uppgifterna från Washington Post och The Guardian.

Clapper hävdar att verksamheten enbart riktar sig mot människor utanför USA.

En anställd inom USA:s säkerhetstjänst säger att övervakningen har lämnat viktiga bidrag till underrättelseverksamheten.

Medborgarrättsgruppen ACLU fördömer det hemliga programmet för telefonövervakning som kan ha drabbat miljontals människor i USA. Det är "bortom orwellianskt", konstaterar ACLU och uppmanar president Obama "att omedelbart stoppa detta och andra liknande spionåtgärder eller program."

Nyheten har även lett till politiska konvulsioner i Washington. Flera demokratiska kongressledamöter vänder sig mot Vita huset och kräver besked från partikamraten Barack Obama om vad medborgerliga rättigheter och privatlivet är värda, enligt webbtidningen Politico. Samma politiker kritiserade hårt den föregående presidenten George|W Bush i samma frågor.

– Jag är mycket oroad över att detta i grund och botten är en fortsättning av Bushs politik och missbruk av The Patriot Act, säger Peter DeFazio, demokratisk ledamot från Oregon i representanthuset.

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 införde USA The Patriot Act som ökade myndigheternas rätt att övervaka privatpersoner.

Washington Posts avslöjande bygger på uppgifter från en källa med förstahandskännedom om Prism. Enligt tidningen blev källan skrämd av vad programmet är kapabelt till och läckte information med motivet att programmet möjliggör grovt intrång i privatlivet.

– De kan tämligen bokstavligen titta på när du skriver ner dina idéer, säger källan.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt