Hård kritik mot brister i träningsappar

2016-02-23 12:26  
”Tre minuter av högintensiv träning bryter ned kalciumkanaler i muskelcellerna”, konstaterar forskningsledaren Håkan Westerblad, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet. Foto: Alamy

Många använder träningsappar för att komma i form. Men bristfällig teknik och krångliga villkor hotar användarnas integritet.

– Det som man matar in det sprids, det ska man utgå ifrån, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

Fem populära hälso- och träningsappar har stora brister i hur de hanterar användarnas data, enligt norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet. Apparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och Myfitnesspal får alla kritik.

Det största problemet enligt Jan Bertoft är att användarna inte har kontroll på hur deras uppgifter om sin hälsa sprids och används. Det är för krångligt att läsa igenom villkoren.

– Det finns ett antal väldigt tveksamma villkor som är svåra att upptäcka i den här snårskogen av ord. Det är en grundläggande rättighet som konsument att kunna förstå vad det är man går med på.

Strava är den enda som är tydlig med vilken tredje part data delas med.

Kaloriräknaren Myfitnesspal står ut negativt, företaget bakom förbehåller sig rätten att använda kundens namn och profilbilder till vad de vill. Runkeeper och Endomondo kommunicerar var användarna befinner sig, även när de inte tränar.

Bertofts råd är att vara kritisk mot vad man installerar.

– Vi konsumenter måste bli mycket mer misstänksamma, våra personuppgifter är hårdvaluta.

  

   

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt