Hård frekvenskamp när polisen behöver 4g-nät

2016-03-18 14:21  
Foto: Alamy

Polisen och räddningstjänsten utmanar nu de stora operatörerna om frekvensutrymme för ett eget 4g-liknande kommunikationsnät.

De så kallade blåljusmyndigheterna, bland annat polis och räddningstjänst bör omedelbart få ett nytt kommunikationssystem, anser Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, i en ny rapport till regeringen.

Idag använder blåljusmyndigheterna kommunikationssystemet Rakel, men det klarar bara kommunikation genom tal. Myndigheterna är i behov av ett nytt säkert system även för datakommunikation, rapporterar Sveriges Radio. Enligt MSB behöver det vara ett rikstäckande dedikerat radionät för samhällsviktig verksamhet.

Investeringskostnaden beräknas till 6 miljarder kronor och driftskostnaden till drygt fem miljarder kronor under en tioårsperiod. Utbyggnaden beräknas ta 3,5-4,5 år.

I en parallell utredning föreslår Post- och telestyrelsen att blåsljusmyndigheterna använder den del av frekvensbandet 700 Mhz, som inte är så attraktivt för kommersiella tjänster. Blåljusmyndigheterna själva vill hellre ha den del av 700-bandet som de stora operatörerna är mest intresserade av, eftersom det gör det lättare att få tag på prisvärd utrustning.

700 Mhz-bandet är en nyckel i mobilt bredband, där det finns ett stort behov av mer frekvensutrymme. Traditionellt har bandet varit till för marksänd tv, men bandet ska frigöras för annan användning från och med den 1 april 2017. Nu i december kommer PTS att auktionera ut licenser för att använda bandet.

       

    

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt