Här surfar man i 300 Mbit/s

2015-03-04 07:01  

BARCELONA. Telenor jackar upp hastigheten i mobilnäten i Norge. Från 100 Mbit/s till en maxhastighet på hela 300 Mbit/s.

Enligt Telenor ökar intresset stort för tjänster som konsumerar mycket data över mobilnätet. Rekordet nåddes under skid-VM i Falun.

- Det intressanta är att det som var toppen i våra konsumtionskurvor året innan är standard nästa år, säger Berit Svendsen, chef för Telenor Norge. Hon är på plats på Mobile World Congress i Barcelona, där Ny Teknik också är representerad.

Till sommaren inför Telenor vad man kallar 4G Plus, som bygger på tekniken LTE Advanced. Anledningen är dels det stora datatrycket, dels att 4g nu gått om 3g som den dominerande tekniken och dessutom att Telenor räknar med att det kommer att finnas tillräckligt många telefoner som stöder LTE Advanced ute i handeln. Det har lanserats flera nya sådana modeller här under Mobile World Congress.

Teliasonera gick redan i förra veckan ut med att de ska introducera LTE Advanced i Norge.

I Sverige dröjer det hela, även om näten är förberedda. Anledningen är främst att LTE Advanced kräver att man kombinerar två olika frekvensband. Bland annat väntar operatörerna på att få använda frekvensbandet som i dag används för utsändning av tv.Följ Ny Teknik på Facebook!

Några telefoner som klarar 4g Plus

Här är några telefoner som har släppts på Mobile World Congress i Barcelona som klarar 4g Plus:

  • Samsung Galaxy S6
  • HTC One M9
Mer om: Surf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt