Här ska dementa märkas med QR-kod

2016-12-09 12:31  
Ett företag i Japan har tagit fram självhäftande QR-koder som kan fästas på dementas naglar och hjälpa anhöriga att hitta dem. Foto: Alamy

Iruma i Japan har kommit på ett sätt att hålla reda på äldre invånare som har en benägenhet att gå vilse.

Ett företag i staden har tagit fram självhäftande QR-koder med specifika identitetsnummer som kan fästas på dementas naglar och hjälpa anhöriga att hitta dem.

Det lilla QR-klistermärket, som ska vara en gratis tjänst, är bara en centimeter stort. En kommunanställd säger till AFP att storleken är en stor fördel.

– Det finns redan id-märken för kläder och skor men dementa patienter har inte alltid på sig sådant, säger den kommunanställde.

Om en dement person går vilse kan polisen skanna det lilla märket och få uppgifter om bärarens identitet, inklusive telefonnummer att ringa. QR-koderna, digitalt läsbara grafiska koder, sitter fast i cirka två veckor även om de utsätts för väta.

Mer om: QR-kod Demens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt