Här ser du sajtens koldioxidutsläpp

2010-12-14 08:44  

Dagsfärsk webbstatistik matchad med miljödata. Det ger svaret på hur stor påverkan på klimatet som en enskild webbplats har. Bakom applikationen ligger KTH-forskaren Jorge Zapico.

Elförbrukningen från servrar, routrar och användarnas datorer påverkar klimatet. Frågan är hur stor roll en enskild sajt spelar.  Svaret på frågan går att få med Greenanalytics, en applikation som utvecklats av Jorge Zapico, forskare på Centre for Sustainable Communications vid KTH i Stockholm.

Genom att matcha dagsfärsk dagsfärsk webbstatistik med olika data, bland annat elmixen i landet där servern står, går det att få fram hur mycket koldioxid webbplatsen genererar. För KTH handlar det om sju ton koldioxid varje år. Det motsvarar klimatpåverkan från 40 000 kilometers bilåkning eller 70 timmars flygresande.

Greenalytics är en så kallad mashup som sammanställer information från olika källor och beräknar ett resultat i realtid. Den använder sig av statistisk från Google Analytics, ett av världens mest använda analysverktyg som mäter hur många besökare en webbplats har, och av aktuell miljödata från bland annat KTH-forskning.

- Vet man om en produkts klimatpåverkan kan man också minska den, säger Jorge Zapico i ett pressmeddelande.

Hans tipsar också om hur man kan gå tillväga.

– Var elen till servern kommer ifrån är den viktigaste aspekten som lätt går att påverka. Välj en server som ligger i ett land med bra elmix som Sverige. Om servern drivs av miljömärkt el är det ännu bättre. Det är också viktigt att bygga lätta webbplatser som inte behöver ladda tungt innehåll.

Greenalytics webbsajt finns här

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt