Här ser du 100-tals plan över Europa i realtid

2010-04-20 10:24  

Just nu är det hundratals plan i luften över Europa. Planen går att se på en karta i realtid tack vara publika data från ett nytt transpondersystem.

Besöker man den svenska sajtenFlightradar24.comeller den franskaRadarvirtuel.comser man i skrivande stund ett par hundra flygplan över Europa i realtid. Det är ändå betydligt färre ännormalt.

På Radarvirtuel kan man dessutom se askmolnet från Eyjafjallajökulls utbrott inlagt i kartbilden.

Belastningen på sajterna är för närvarande hög, så det kan ibland vara svårt att nå dem (ha tålamod när kartan visas – efter en stund dyker flygplanen upp). Väl inne på sajterna kan man klicka på varje flygplan för att få detaljerad information och se deras färdväg.

De två sajterna hämtar datafrån ett nytt transpondersystem som håller på att införas sedan några år.

Systemet heterAutomatic dependent surveillance-broadcast, ADS-B. Flygplan utrustade med sådana transpondrar sänder ut en publik signal, oftast på frekvensen 1090 MHz, med information om position, färdriktning, hastighet, planets identitet med mera.

Enligt Flightradar24 är idag omkring 60 procent av civila passagerarflygplan utrustade med ADS-B.

Både Flightradar24 och Radarvirtuelbygger sin insamling av data på frivilliga bidrag från privatpersoner och företag som har en mottagare för transpondersignalerna.

En mottagare kostar omkring 5.000 kronor och ansluts till en vanlig dator. Den somvill bidra med transponderdatabehöver bara installera lite programvara som ser till att informationen – enligt Flightradar24 i storleksordningen 15 megabyte om dagen – överförs till sajterna.

En mottagare täckeren yta med radie mellan 250 och 350 kilometer. Men eftersom bidragen av data är frivilliga finns ingen garanti för täckning över alla ytor, eller över tid. På sajterna kan man därför se att flygplan plötsligt försvinner och dyker upp igen.

Flightradar24 informerar om två vanliga mottagare för transpondersignaler –SBS-1 från företaget Kinnetic AviationochAirNav från Airnav Systems. Radarvirtuel nämner också en helt ny modell,Aurora Virtual Radar 3D från Aurora Eurotech.

Mats Lewan

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt