Här kommer nya finska mobiltillverkaren

2013-11-18 13:18  

Den 28 november får den första mobilen från lilla finska Jolla premiär hos operatören DNA i Finland.

Jollamobilen är en mobil med pekskärm på 4,5 tum och inga knappar på framsidan. Speciellt är att den har utbytbara skal som kan påverka mobilens funktion – exempelvis genom att växla mellan en privat och en företagsprofil.

En annan viktig egenskap är att den kör appar både för Android och för det nya operativsystemet Sailfish.

Sailfish och Jolla har båda sina rötter i mobilutvecklingen vid Nokia innan Stephen Elop övergav Symbian och satsade på operativsystemet Windows Phone. Parallellt med operativsystemet Symbian, vars marknadsandelar rasade i konkurrens med Apples IOS och Googles Android, arbetade Nokia då med det Linuxbaserade systemet Maemo.

Maemo slogs ihop med Intels Moblin i augusti 2010 och det gemensamma systemet fick namnet Meego. Men när Stephen Elop gjorde klart att Nokia valde Windows Phone i februari 2011 tappade Meego fart.

Nokia släppte pliktskyldigt en mobil, N9, baserad på Meego, men utvecklingen av Meego stannade av.

Jolla grundades i mars 2011 av Nokiamedarbetare som deltagit i utvecklingen av N9. Och i juli 2012 började Jolla engagera sig i resterna av det arbete som fortfarande drevs kring Meego inom öppenkällkodsvärlden.

I en intervju med tidningen Tietokone förra året sa Jollas vd, Jussi Hurmola:

– Jolla siktar på att skapa något nytt jämfört med IOS och Android. Vi vill ta in de delar av Meego som var omtyckta: inbyggd multitasking, integration mellan appar och integration av data. Jag använder N9 själv för alla mina mobila arbetsuppgifter och jag tycker om att alla program alltid är öppna.

Företaget har i dag omkring 90 anställda i Finland och Hong Kong.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt