Här gör de fildelning helt laglig

2009-02-03 23:00  

Ladda ner hur mycket musik som helst för en dryg tia i månaden. Det kan bli verklighet på Isle of Man.

Det lilla öriket Isle of Man i Irländska sjön var först i världen med 3g för sina mobilanvändare.

Nu kan landet även bli först med en fast avgift som tillåter invånarna att ladda ner obegränsad mängd musik från nätet.

Vid konferensen Midem Net i Cannes berättade investeringsminister Ron Berry från Isle of Man att regeringen planerar att införa en sådan modell, skriver Ars Technica. För ett brittiskt pund per månad, som betalas till internetoperatörena, ska de 80 000 invånarna få fri tillgång till musiken. Pengarna ska fördelas till skivbolag, musikförlag och andra upphovsrättsinnehavare utifrån hur ofta låtarna laddas ner eller strömmas via internet.

Enligt Ron Berry behövs ett rejält nytänkande då musikbranschen hittillsvarande strategier varit ett "komplett misslyckande".

- Massor av människor i branschen är bekymrade över hur mycket pengar de förlorar och tänker inte på hur mycket pengar de kan tjäna, säger Ron Berry till New York Times.

Det är ännu oklart vilka kanaler för musiknedladdning som ska godkännas, men enligt New York Times kan det även handla om de fildelningstjänster som i dag sprider piratkopierad musik.

Skivbolagen har, enligt New York Times, ännu inte kommenterat nedladdningsplanerna på Isle of Man.

Skivbolagens organisation Ifpi har tidigare kritiserat liknande avgifter på annat håll.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt