Har du koll på årets populäraste sökord?

2009-12-02 09:57  

Att Michael Jackson är det snabbast växande sökordet globalt 2009 är kanske ingen högoddsare. Men hur många har koll på plats nummer nio – sajten dantri.com.vn?

På plats nummer två blandsnabbast växande sökord globalt hos Googleligger föga överraskande Facebook, men redan på plats tre finns något alla kanske inte är bekanta med – Tuenti som brukar kallas den spansktalande världens Facebook.

Och efter Twitter på fjärdeplatsen hittar vi Sanalika, en turkisk virtuell värld med multiplayer-spel, livekonserter med mera.

Därefter följer New Moon, Lady Gaga och Windows 7, innan dantri.com.vn dyker upp på niondeplatsen. För den som undrar är det en vietnamesisk nyhetssajt.

Och på tionde plats ligger Torpedo Gratis, en brasiliansk sajt för att skicka gratis sms.

Google kallar sin sammanställning över populära sökord förZeitgeist. Listorna finns inom flera områden och uppdelade på regioner.

De svenska topplistorna bjuder på få överraskningar. Värt att notera är det sökord som vuxit snabbast – den omtalade svenska musiktjänsten Spotify med möjlighet till gratis musiklyssnande (förra åretvar ordet "free" den tredje mest populära sökningen).

Däremot vet kanske inte alla att det mest ökande sökordet globalt inom mat och dryck är acai berry, en palmträdsfrukt som fått ett plötsligt uppsving som naturmedel med alla möjliga fantastiska egenskaper, enligt producenterna.

ÄvenAOL har sammanställt en listor över årets populära sökordinom allt från kändisar och sport till hälsa och semestermål.

Michael Jackson intar förstås förstaplatsen bland kändisarna även hos AOL, men möjligen har inte alla koll på tvåan Robert Pattinson.

Bland nyhetssökningar toppar Barack Obama och tvåa kommer "cash for clunkers" – ett amerikanskt program för skrotbilspremier.

Som om det inte vore nog med listor intygar it-säkerhetsföretaget McAfee att Sverige hamnar lågt på årest lista över farliga webbsajter – inom Norden är dock Danmark ännu säkrare.

Årets farligaste länder på webben är Kamerun (.cm) och Kina (.cn). Till topp-tre hör även den generella toppdomänen .com.

Mats Lewan

Mer om: sökord Zeitgeist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt