Här dras Sveriges första plastfibernät

2009-10-13 23:00  
Här installeras plastfiber i en lägenhet på Vallvägen på Söder i Hudiksvall – den första svenska installationen. Plastfiber har samma kapacitet som ethernet, men är snyggare att installera. Och är biligare än glasfiber. Foto: Acreo

Fibernät av plast i stället för glas gör det billigt att dra snabbt nätverk ända fram till soffan. Den första installationen i Sverige görs just nu, men tekniken är nätt och jämnt mogen.

Acreo gör just nu en pilotinstallation av plastfibernät i ett äldre hus i Hudiksvall. Plast i stället för glas gör fibernät billigt nog att ersätta klumpiga ethernet-kablar.

Nu går snabba optiska nät över glasfiber fram till många hus, men efter det tar billigare nätlösningar över. Med plast kan det bli äkta bredband ända fram till datorn.

I dag räknar Acreo med en kapacitet på 100 Mbit/s över 50 meter plastfiber. Det är jämförbart med ethernet, men just inte bättre. Gigabithastigheter väntas framöver, när utvecklingen av plastfiber för nätverk tagit fart.

Snyggare installation än ethernet, men lägre pris än glasfiber är lockelserna för fastighetsägarna. Fiberkablar är tunna och kan dras parallellt med elnätet.

Priset för plastfibern går ner, eftersom den är enklare att montera än glasfiber.

- Det är bara en fråga om att trycka genom kabeln, klippa den och stoppa in den i kontaktdonet, säger Pär Johansson på Acreo.

Plastfiber saknar den nödvändiga standardiseringen när det gäller ytterdiameter och geometri, eftersom den inte använts för nätverk på samma sätt som glasfiber. Däremot är den vanlig i korta signalkablar, till exempel så kallad toslink.

En standard är nödvändig på sikt för att det ska gå att använda utrustning från olika tillverkare i samma installation.

Några europeiska operatörer använder i dag plastfiber för smala tillämpningar som att koppla ihop bredbandsmodem med tv:n.

- Fram till huset kommer man antagligen att fortsätta med dagens glasfiber. Men det har förstås att göra med vilka krav man har på överföringskapacitet fram till användarens jack i väggen, säger Pär Johansson.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt